Hlavní obsah

Zeman chce vetovat návrh zákona o NP Šumava

• Aktualizováno

Pokud bude schválen senátní návrh zákona o Národním parku Šumava, prezident Miloš Zeman ho vetuje. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček v pondělí řekl, že důvodem je problematika bezzásahových zón. Zeman za své více než roční působení ve funkci vetoval zatím jediný zákon, a to po dohodě s Parlamentem. Senát návrh zákona o Šumavě podpořil na konci dubna v prvním kole projednávání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Senátoři chtějí, aby se národní park řídil pravidly, jež bude určovat zákon. Navrhují mimo jiné rozšířit první zónu v NP Šumava na 26,5 procenta území parku, která nebude zcela bezzásahová. Senát normu podpořil přes kritiku vědců, ekologů i ministerstva. Ti namítají, že zákon by nechránil šumavskou přírodu, kvůli níž byl národní park vyhlášen, a jde proti zákonu o ochraně přírody a krajiny.

O kontroverzním senátním návrhu jednal Zeman minulý týden s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO). "Proběhla diskuze na téma senátního návrhu. Pan prezident avizoval, že by využil svého práva veta," řekl prezidentův mluvčí. Zeman se o dění na Šumavě zajímá delší dobu. V roce 2009 například poukázal na to, že kůrovcová kalamita napáchala na Šumavě rozsáhlé škody.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zatím vrátil pouze jeden návrh

Zeman už v kampani před prezidentskými volbami avizoval, že jako hlava státu bude vety šetřit. Do pondělí poslancům vrátil pouze jednu normu. Počátkem loňského května jí byla novela zákona o odpadech, která kvůli legislativní chybě obsahovala i Sněmovnou neschválenou úlevu pro provozovatele solárních elektráren.

Návrh má před sebou ještě dlouhou cestu. Nyní míří do senátních výborů, poté půjde do druhého kola projednávání, a pokud se s ním senátoři ztotožní, vyšlou ho do legislativního procesu. Musí projít vládou, Sněmovnou a nakonec se dostane k prezidentovi.

Senátní návrh vychází z předlohy, jejíž projednávání nestihla před svým rozpuštěním dokončit bývalá Sněmovna. S návrhem podle předkladatelů souhlasila rada parku a šumavské obce, které byly s předlohou seznámeny. Podporuje ho i bývalý ředitel NP Jiří Mánek, jehož ministr ke konci dubna odvolal a dočasně nahradil přírodovědcem Pavlem Hubeným.

Norma ale klade podle kritiků stejný důraz na rozvoj obcí jako na ochranu přírody, čímž se rozchází s principy národního parku. Umožňuje například lovit zvěř všude mimo obce či by usnadnila výstavbu kontroverzních projektů. Zákon navrhuje, aby se v lesích NP hospodařilo jako v komerčních. Zavádí i daňové kompenzace a nerovné finanční náhrady pro obce na území parku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám