Hlavní obsah

Gauck: Zeman je bojovníkem za svobodu a přesvědčeným Evropanem

– Praha • Aktualizováno

Bojovníkem za svobodu a přesvědčeným Evropanem v pondělí při státní večeři na Pražském hradě nazval prezidenta Miloše Zemana jeho německý protějšek Joachim Gauck. Vyplývá to z textu Gauckova projevu, který poskytl Úřad spolkového prezidenta. Ještě loni v červnu při Zemanově návštěvě Berlína byl přitom Gauck k hlavě českého státu kritický.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman a Joachim Gauck

Článek

Německý prezident v projevu přivítal, že se Česká republika pod vedením Zemana a za nynější vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) přiklonila k proevropskému kurzu a stala se partnerem Německa v prosazování jednoty, stability a pokroku Evropské unie. "Mám radost, že jsem ve vás, pane prezidente Zemane, mohl potkat bojovníka za svobodu a přesvědčeného Evropana," řekl Gauck svému hostiteli.

Německý prezident zahájil v pondělí třídenní státní návštěvu Česka. V proslovu při slavnostním banketu tradičně vyzdvihl současné česko-německé vztahy jako nejlepší za mnoho posledních desetiletí. Připomněl ale i temné kapitoly vzájemných dějin, jakými byla nacistická okupace českých zemí v roce 1939, k jejímuž konci o šest let později přispělo i povstání Pražanů. Od jeho začátku b pondělí uplynulo 69 let.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Není proto pro mne samozřejmost, že tu dnes mohu stát. Považuji to za dar a děkuji vám za něj," ocenil Gauck současné česko-německé přátelství.

Gauck byl loni v prohlášení kritický

Když loni Zeman poprvé v prezidentské funkci navštívil Německo, objevila se ve zveřejněném textu Gauckova projevu při slavnostním obědě v berlínském zámku Bellevue i nepřímá kritika politického stylu tehdy novopečeného českého prezidenta. Na pozadí krize vlády Petra Nečase Gauck uvedl, že by přímo zvolený prezident neměl být druhou vládou v zemi a v neklidných politických časech by měl působit jako moderátor a usmiřovatel.

"K tomu musí ovládat tiché tóny a nesmí slovně útočit. Má překonávat příkopy ve společnosti a sjednocovat národ," prohlásil před rokem Gauck podle textu, který zveřejnil jeho úřad. Podle přímých účastníků slavnostního oběda německý prezident nicméně při projevu nakonec volil jiná slova, než jaká se dostala na veřejnost. Zeman sám tehdy popřel, že by ho Gauck kritizoval.

Zeman se rozloučil „Alles gute”

Na závěr pondělní tiskové konference se Zeman poté, co jeho německý kolega odpověděl na poslední novinářský dotaz, rozloučil s přítomnými slovy „alles gute”.

Německé přání všeho dobrého se v Česku přitom stalo populárním hlavně díky satirickému pořadu Česká soda.

Zeman, který podle dostupných informací německy nemluví a se zahraničními hosty hovoří většinou anglicky, Gauckovi na konci tiskové konference nejprve v jeho mateřštině poděkoval "Vielen Dank". Po krátké pauze pak rozesmátý do pléna přidal: "Und alles gute."

Výraz "alles gute" se v němčině běžně používá při loučení. Do svého názvu si ho dal také televizní kurz němčiny, který běžel v minulosti na českých obrazovkách, a v parodii na něj ho později použili i tvůrci České sody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám