Hlavní obsah

Chceme Evropu, která se nenechá vydírat, tvrdí lídr kandidátky zelených

Aktualizováno

Se čtenáři Novinek v úterý diskutoval předseda a lídr kandidátky Strany zelených pro volby do Evropského parlamentu Ondřej Liška. Ten věří, že pokud přijdou k volbám lidé, kteří pro zelené hlasovali loni na podzim v předčasných volbách, může strana uspět a prosazovat svou politiku.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Článek

„Jdeme do voleb s cílem posunout Česko dopředu. Chceme, aby hrálo mnohem aktivnější roli v EU a zároveň mnohem lépe využívalo příležitostí, které nám EU nabízí, a to k modernizaci, lepší infrastruktuře a prosperitě, která nejde na úkor našeho zdraví. A také, aby EU byla silná natolik, že se nenechá vydírat diktátory skrze ropu a plyn,” shrnul Liška „zelenou” vizi českého zastoupení v Evropském parlamentu.

Zelení se v kampani k evropským volbám zaměřili především na efektivní rozdělování peněz, které z Bruselu tečou do jednotlivých států ve formě dotací. Chtějí zabránit korupci a například požadují, aby příjemci podpory museli povinně zveřejňovat vlastnickou strukturu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Liška také nesdílí představy některých politiků, kteří viní Brusel ze zaplevelování české legislativy množstvím zbytečných směrnic a norem, a tvrdí, že politici se přípravě evropských norem nevěnují „a přicházejí s nářkem a obviňováním Bruselu v době, kdy je těsně před jejich schválením”.

Liška, který v posledních letech stranu vede a v minulosti působil coby ministr školství, má zkušenosti i z Evropského parlamentu, kde působil jako poradce zelených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám