Hlavní obsah

Zeman přivítal na Hradě německého prezidenta Gaucka

– Praha • Aktualizováno

Prezidenti ČR a SRN Miloš Zeman a Joachim Gauck si předali vyznamenání. Gauck obdržel Řád Bílého lva I. třídy, Zeman dostal zvláštní stupeň Velkého kříže za zásluhy o SRN. Setkáním na Pražském hradě německá hlava státu v pondělí oficiálně zahájila třídenní návštěvu ČR. Gauck bude jednat s českými politiky, ale navštíví například i terezínský památník, kde uctí památku obětí nacistického koncentračního tábora.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman přijal na Hradě německého prezidenta Joachima Gaucka (vlevo).

Článek

Po jednání Zeman ocenil, že mezi oběma zeměmi neexistují žádné konflikty ani problémy a zdůraznil, že Německo je motorem evropské ekonomiky. „ČR by mohla být alespoň převodovkou,” vyjádřil naději český prezident. K tomu je však podle něj potřeba přijmout euro.

Gauck mimo jiné připomněl, že si uvědomuje významnost data návštěvy, která vychází na výročí Pražského povstání a konce druhé světové války. „Nebudeme se vyhýbat temným stránkám naší historie,” dodal německý prezident, který společně se Zemanem v úterý navštíví Terezín.

Gauck přiletěl do Prahy v neděli večer a na cestě ho doprovází jeho životní družka Daniela Schadtová. Pro čtyřiasedmdesátiletého bývalého bojovníka za občanská práva v někdejší Německé demokratické republice je to druhá návštěva Česká republiky ve funkci. Tu první absolvoval krátce po svém nástupu do úřadu v roce 2012.

Kromě pondělního jednání se Zemanem, který na počest německého hosta večer pořádá na Hradě státní večeři, se Gauck v Praze setká s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a předsedy obou parlamentních komor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám