Hlavní obsah

Za prvních sto dní dostala vláda horší trojku, práci jí komplikuje ukrajinská krize

Aktualizováno

Největší komplikací vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) v prvních sto dnech vládnutí je podle jeho slov krize na Ukrajině. Řekl to v neděli v Otázkách Václava Moravce s tím, že funkce jednotliví ministři zatím zvládají. Lidé sto dní vlády v průzkumu ohodnotili horší trojkou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka byl hostem diskuzního pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Článek

„Práci nám zkomplikovala nejvíc krize na Ukrajině, je to nejvýznamnější krize od vstupu ČR do NATO a EU. Chtěli jsme se více soustředit na domácí růst, je to velký zásah do naší agendy,“ odpověděl na otázku, co nejvíce komplikuje práci nové vládě Bohuslav Sobotka.

Předseda vlády se rovněž vyjádřil k čistkám na ministerstvech, které podle něho nebyly nijak zásadní. „Čísla nejsou ve srovnání s tím, kolik lidí tam pracuje, nijak dramatická. Snažíme se na posty dosadit lidi, kteří jsou odborně způsobilí,“ konstatoval Sobotka.

Podle něj jsou změny selektivní a mají za cíl změnit fungování úřadů. Své kroky si musí obhájit ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), která odvolala ředitele vězeňské služby Petra Dohnala.

Vláda dostala podle průzkumu, který si nechala zpracovat Česká televize od společnosti TNS AISA, horší trojku. Lidé kritizovali především nakládání s veřejnými prostředky. S plněním slibů je spokojeno 42 procent respondentů.

O místo zatím žádný z ministrů nepřijde. „Uložené úkoly ministři zatím zvládají. Teprve teď začínají dobíhat termíny. Kdo nebude plnit zadané termíny, bude kritizován. Pokud tam bude vážný problém, budeme ho řešit na koaliční úrovni,“ podotkl premiér.

ČR se bude účastnit dalších misí  

Od ministra financí Andreje Babiše Sobotka očekává, že přijde se zákonem o prokazování původu majetku a o zelené naftě. Ministryně práce a sociálních věcí pracuje podle premiéra na zákoně o sociálním bydlení. „Poprosil jsem paní ministryni, aby nevyužila celou dvouletou lhůtu, kterou na zákon má. Potřebujeme ho rychleji,“ uvedl Sobotka.

Premiér v pořadu dále obhajoval chystaný rozpočet na příští rok se schodkem 100 miliard. „Musíme napravovat chyby, které se staly v minulých letech. Růst je zatím pomalý,“ reagoval na námitku moderátora pořadu, že by rozpočet mohl být ještě nižší.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Jako dobrý konec označil Sobotka propuštění členů mise OBSE, kteří byli osm dní zadržováni ve Slavjansku. Mezi zadržovanými byl i podplukovník Josef Přerovský. „Zkušenost to byla velmi negativní, jsem rád, že se podplukovník vrátil v pořádku. Nemáme ale důvod měnit politiku, budeme se dál účastnit OBSE a dalších misí,“ uzavřel předseda vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám