Hlavní obsah

Zatopené sklepy, zapálená střecha. Silné bouřky dorazily

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pátek odpoledne zasáhly téměř celé území Čech silné bouřky, navečer se studená fronta přesouvá na Moravu a do Slezska. Bouřky budou hrozit až do sobotní jedné hodiny v noci. Místy je doprovází krupobití a vydatné srážky, které rychle zvedají hladiny menších toků.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Bouřka se silným deštěm v Praze-Ruzyni. Archivní snímek

Článek

„V teplém vzduchu před studenou frontou, která postupuje z Německa k jihovýchodu, se během odpoledních hodin vytvořily na většině území bouřky postupující od jihu,” informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Silná bouřka způsobila problémy na některých místech středních Čech. Voda se místy dostala do sklepů nebo zaplavila silnice. Hasiči například odčerpávali vodu ze sklepu v kutnohorské místní části Hlouška. Zasahovali také v Úvalech u Prahy, kde voda z polí zaplavila ulici, nebo ve Vlašimi na Benešovsku, kde jeden z kanálů nestačil přívalům vody.

Foto: pro Novinky Oldřich Navrátil

Kroupy v Ledči nad Sázavou

V Lenešicích na Lounsku se po odpolední průtrži mračen voda dostala do sklepů tří bytových domů, na místě zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči. Hasiči museli vyjet i do obce Výškov u Postoloprt na Žatecku.

"Kanalizace nestačila odvádět přívaly vody, která se dostala do sklepů obecních bytovek," uvedl starosta Lenešic Karel Nováček.

Blesk zapálil střechu rodinného domu

Střechu rodinného domu ve Lhotě na Vsetínsku zapálil blesk. Nikdo nebyl zraněn, řekl mluvčí hasičů Roman Žemlička. Meteorologové před tímto nebezpečím varovali.

Požár střechy hasiči dostali pod kontrolu za asi 45 minut. "Nyní již rozebírají střešní konstrukce," uvedl mluvčí. Na místě zasahovali profesionální hasiči ze Vsetína a dvě jednotky dobrovolných hasičů.

V noci může napršet až 40 milimetrů  

„V pátek ve druhé polovině dne se v teplém vzduchu před studenou frontou a na studené frontě místy vyskytnou bouřky, které budou doprovázeny srážkami ojediněle kolem 30 milimetrů, kroupami a nárazy větru až 70 kilometrů za hodinu. Největší pravděpodobnost bouřek je v Čechách během odpoledních hodin, na Moravě a ve Slezsku pozdě odpoledne a večer,” předpověděl ČHMÚ.

„Na Žďársku a na východě Třebíčska se bouřky spojily do linie přibližně ve směru postupu, proto v těchto místech očekáváme výraznější srážkové úhrny než jinde, přibližně 20-40 mm,” uvedli meteorologové. Zároveň ale zrušili výstrahu pro Ústecký a Karlovarský kraj.

V noci na sobotu může v Čechách a na Českomoravské vrchovině pršet i trvaleji s úhrny mezi 10 a 30 milimetry.

„Vzhledem k předpovídaným srážkám očekáváme během odpoledne, večer a v noci na sobotu na menších tocích, zejména v oblasti Brd a Českomoravské vrchoviny, přechodně prudší vzestupy hladin,” varují meteorologové. Výstraha platí od pátečních 14 hodin.

ČHMÚ v souvislosti s rizikem rozvodnění malých toků nebo jindy suchých koryt varuje před lokálními záplavami, kdy voda může zatopit níže položená místa a sklepy.

Reklama

Výběr článků

Načítám