Hlavní obsah

Sobotka jednal se Zemanem, chtějí více peněz pro obranu

– Praha
Novinky, Václav Lang

Vláda by měla zvýšit výdaje na obranu, aby mohla plnit závazky vyplývající z členství České republiky v NATO. Shodli se na tom během středeční schůzky na Pražském hradě premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a prezidentem Milošem Zemanem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Shodli jsme se s panem prezidentem, že je nezbytné, aby se zastavil pokles výdajů na obranu,“ oznámil Sobotka po dvouhodinové schůzce s prezidentem.

Výdaje by podle něj v novém rozpočtu měly zůstat minimálně na stejné úrovni, na jaké jsou v rozpočtu pro letošní rok.

„Nemyslím si, že dnešní česká armáda připomíná Potěmkinovy vesnice, nicméně platí, že zatím nejsme schopni plnit všechny závazky, které bychom z pohledu našeho členství v NATO plnit měli,“ řekl Sobotka a dodal, že by byl nerad v budoucnu odpovědný za to, že Česká republika neplní tyto své závazky.

„Sedm let jsme tady měli spíše pravicové vlády a během sedmi let pravicových vlád se výdaje na obranu snížily o deset miliard korun,“ rýpnul si do svých předchůdců.

Haška zatím na grémium nezve

Se Zemanem řešil také téma koordinace postojů v oblasti zahraniční politiky. Pochválili si, že od dob vlády Petra Nečase došlo v tomto směru ke zlepšení a nejvyšší ústavní představitelé spolu lépe koordinují postoje ČR.

Potvrdili si také zájem obou stran, aby se prezident Miloš Zeman v brzké době dostavil na jednání vlády. Přesné datum ale zatím nestanovili.

Připustil, že s prezidentem mají oba jiný názor na tzv. kumulátory funkcí. Zatímco Zeman ve středu poslance-hejtmany ocenil a obdaroval dary, Sobotka zopakoval svůj postoj, že pokud někdo vykonává placenou veřejnou funkci, měl by ji vykonávat na plný úvazek, a tedy nepřipadá v úvahu, aby měl více takových zaměstnání.

Michala Haška, který je považován za Sobotkova politického rivala a byl ve středu opětovně zvolen předsedou Asociace krajů ČR, zatím nehodlá zvát na jednání grémia, ač je jeho členem. „To je věc dalšího jednání v rámci sociální demokracie,“ odvětil na dotaz Novinek. Hašek už delší dobu není na jednání grémia ČSSD vítaným hostem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám