Hlavní obsah

Studenti by do europarlamentu poslali Piráty, ANO a TOP 09

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studentské volby do Evropského parlamentu vyhrála Česká pirátská strana, za ní vládní ANO, na třetím místě TOP 09 a Starostové. Piráti dostali nejvíc hlasů ve středních Čechách. Pětiprocentní hranici překročil ještě Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Ostatní strany, včetně těch zavedených, u mladých lidí stejně jako v předchozích volbách propadly.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Studenti Gymnázia Jiřího Gutha - Jarkovského v Praze volili do Evropského parlamentu.

Článek

Výsledky dvoudenní akce dnes zveřejnila společnost Člověk v tísni, která volby pořádala popáté.

Voleb nanečisto se zúčastnilo přes 25 tisíc studentů z 254 středních škol. Měsíc před opravdovými volbami si tak studenti starší 15 let vyzkoušeli výběr ze všech kandidujících stran i samotný proces voleb.

Studentské hlasování se stejně jako letos i v minulosti výrazně lišilo od řádných voleb. U mladých lidí už v minulých volbách bodovali Piráti, ale i Dělnická strana sociální spravedlnosti či neúspěšný prezidentský kandidát Vladimír Franz. Předvolební průzkumy v letošních volbách do EP favorizují vládní ANO.

Školní volby věrně napodobují ty opravdové. Ve školách měli studenti volební místnost s hlasovacími lístky, plentou a urnou. Do voleb se hlásili dobrovolně. Smyslem je zvýšit zájem mladých lidí o politiku a veřejné dění, a do budoucna tak zvýšit i počet prvovoličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám