Hlavní obsah

Datlík ani tetřev nejsou nejdůležitější obyvatelé Šumavy, připomněl ministrovi Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman se v úterý setkal s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO) kvůli situaci v Národním parku Šumava. Brabec minulý týden odvolal šéfa parku Jiřího Mánka a s prezidentem se domluvil, že na nového ředitele bude vypsáno výběrové řízení. Zeman zdůraznil, že Šumava by měla sloužit obyvatelům i turistům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Ve světě je mnoho míst, která žijí z turistického ruchu, a Šumava by mohla být jedním z nich. Pokud by tetřev hlušec a datlík tříprstý nebyli považováni za nejdůležitější obyvatele Šumavy. Proto jsem řekl panu ministrovi, že budu podporovat jakékoli řešení, které bude ve prospěch obyvatel šumavských obcí," uvedl Zeman.

Ministr jej informoval o důvodech odvolání ředitele Mánka a souhlasil, že je třeba uklidnit atmosféru. Někteří starostové šumavských obcí se totiž v této souvislosti obávají neklidu a růstu nezaměstnanosti. Odvolání naopak kvitovali s povděkem ekologové. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO)

Ministrovi se nelíbilo, že vedení parku v několika případech překročilo zákon, což potvrdilo i několik soudních řízení. Správa parku podle Brabce dlouhodobě nefungovala.

Nezamlouvaly se mu ani „megalomanské plány“ parku, například na otevření sítě restaurací nebo opravy zámku Vimperk. Podle Brabce by státní správa měla věnovat peníze spíše na ochranu přírody.

„Je potřeba uklidnit atmosféru a přesvědčit obce o tom, že tento krok není proti nim,“ uvedl ministr Brabec. S prezidentem se dohodl, že v létě podniknou společnou cestu na Šumavu a sejdou se se starosty.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministr Brabec odvolal šéfa NP Šumava

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) odvolal ke konci dubna šéfa šumavského národního parku Jiřího Mánka. Ten byl ve funkci od léta roku 2012...

Výběr článků

Načítám