Hlavní obsah

Zrada, kapitulace, odsoudila opozice Zaorálkův podpis k Tibetu

Novinky, jas, val
Aktualizováno

Prohlášení, které v Číně podepsal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a v němž se mimo jiné praví, že ČR nepodporuje samostatnost Tibetu v jakékoli podobě, vzbudilo mezi opozičními politiky vlnu nevole.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přemysl Sobotka (ODS)

Článek

„Lubomír Zaorálek asi zapomněl, že Tibet byl k Číně připojen násilně, vojenskou akcí. Šlo vlastně o okupaci. To je rezignace na hodnoty, jako je suverenita, právo na sebeurčení a lidská práva,” uvedl místopředseda Senátu za ODS Přemysl Sobotka.

„Jasný vzkaz pana Zaorálka a celé koaliční vlády české veřejnosti. Otázka zní, kde se toto kupčení s našimi hodnotami zastaví,” položil si řečnickou otázku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Ministr Zaorálek dnes v Číně řekl, že Česká republika a její občané nepodporují samostatnost Tibetu. Dovolte mi tedy se ohradit, ale za mě určitě ministr nehovoří!” ohradil se exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který za TOP 09 kandiduje v evropských volbách.

„Naopak. Tibet byl vojensky anektován a já jsem přesvědčen, že místní obyvatelé by v budoucnu měli mít možnost rozhodnout o své existenci sami. Česká republika vždy měla světové renomé jako země, která bojovala za ochranu lidských práv. Jak pro Tibet, tak pro Ukrajinu platí, že ochrana demokracie a lidských práv by se neměla vyměňovat za peníze a obchody,” doplnil v reakci.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška označil Zaorálkův postoj za kapitulaci a zradu dosavadní politiky dbající na dodržování lidských práv.

„Stanovisko ministra Zaorálka a ČR k nezávislosti Tibetu je kapitulací a zradou lidskoprávně založené zahraniční politiky. Nejde totiž o státní samostatnost Tibetu, ale o právo na kulturní přežití. Taková autonomie může mít různé podoby a právo na ni lze vyjádřit mnoha způsoby. Ale předem se zříct hned všech považuji za zbabělé,” podotkl Liška.

„Nikdo z nás asi nezpochybňuje právo Číny na územní celistvost a jsme pro co nejlepší vztahy s Čínou. Na druhou stranu prosazujeme právo národů na sebeurčení v jeho historických hranicích – už jen proto, že i naše republika na tomto principu vznikla,” uvedl v reakci šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura.

Reklama

Výběr článků

Načítám