Hlavní obsah

Stropnický s německou ministryní jednali o zadržených členech OBSE

Praha

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v neděli večer diskutoval s německou ministryní obrany Ursulou von der Leyenovou o zadržených členech mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). V pondělí to oznámil mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Článek

Členy mise, mezi nimiž je i příslušník české armády, od pátku zadržují proruští ozbrojenci.

„Paní ministryně zdůraznila, že Německo bude postupovat tak, aby dosáhlo propuštění všech zadržovaných bez výjimky. Své kroky v příštích dnech bude úzce koordinovat se zeměmi, které mají mezi zadrženými své občany, tedy ČR, Polskem a Dánskem. Německo jedná i s ruskou stranou," uvedl Stropnický.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Povstalci v neděli propustili ze zdravotních důvodů švédského člena mise, který trpí cukrovkou.

Zadrženou skupinu tvoří podle OBSE kromě již propuštěného Švéda tři němečtí vojáci a německý překladatel a vojenští zástupci z Česka, Polska a Dánska. Separatisté v neděli předvedli zadržené před novináře na tiskové konferenci v budově městského úřadu ve Slavjansku.

Naše přítomnost ve Slavjansku je bezpochyby politickým nástrojem pro ty, kdo v regionu rozhodují. Využijí ji při vyjednávání
šéf skupiny pozorovatelů Axel Schneider

Členové mise byli v civilních oděvech a působili dojmem, že jsou v dobrém zdravotním stavu.

„Jsme důstojníci OBSE s diplomatickým statusem," prohlásil jménem skupiny její šéf, německý plukovník Axel Schneider. „Naše přítomnost ve Slavjansku je bezpochyby politickým nástrojem pro ty, kdo v regionu rozhodují. Využijí ji při vyjednávání," dodal.

Samozvaný slavjanský starosta Vjačeslav Ponomarjov navrhuje výměnu členů mise za separatisty vězněné ukrajinským režimem.

Český voják má hodnost podplukovníka a v armádě působí v odboru kontroly odzbrojení, informovalo české ministerstvo obrany. Ozbrojenci podle německých zdrojů zajali také pět ukrajinských vojáků, kteří mezinárodní tým doprovázeli, a jejich řidiče.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám