Hlavní obsah

Sobotka vyzval k propuštění pozorovatelů zadržených na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Propuštění týmu pozorovatelů zadržených na Ukrajině, mezi nimiž je i Čech, požaduje vláda ČR. Prohlásil to v sobotu premiér Bohuslav Sobotka s tím, aby je proruští separatisté pustili na svobodu a umožnili jim dál svobodně vykonávat pozorovatelskou činnost. Separatisté ale tým považují za špióny NATO, a proto je míní vyměnit za jiné zajatce.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ilustrační foto: Proruští ozbrojenci ve východoukrajinském městě Luhansk

Článek

"Jednoznačně trváme na tom, aby pracovníci a účastníci mise byli propuštěni a aby jim bylo umožněno volně působit na Ukrajině a monitorovat situaci, která tam je," řekl Sobotka. Podle premiéra se jedná o zcela standardní pozorovací misi, jež pracuje po dohodě mezinárodního společenství s Kyjevem.

"Myslím si, že takovéto věci nepřispívají ke zklidnění situace a Česká republika opakovaně deklarovala svůj zájem na politickém a diplomatickém řešení celé krize na Ukrajině. Tyto kroky bohužel přispívají k eskalaci," uvedl Sobotka.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Slavjansk

Premiér v pátek požádal ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, aby diplomacie přispěla k řešení situace. Sobotka doufá, že pozorovatelé budou brzy propuštěni. Vzniklá situace podle něj nicméně dokazuje, že krize na Ukrajině je opravdu složitá.

Pozorovatelé nejsou z OBSE

Podle původních informací má mezinárodní pozorovatelský tým spadat pod misi OBSE. Organizace však v pátek oznámila, že zadržení pozorovatelé nejsou z OBSE, ale ze speciálního týmu, který na základně Vídeňského dokumentu monitoruje odzbrojení. Stejně se vyjádřila i mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Proruští separatisté na východě Ukrajiny dnes oznámili, že v pátek zadrželi "zvědy z NATO". "Nejsou rukojmí, ale váleční zajatci," řekl již dříve podle APA jeden z vůdců separatistů Vjačeslav Ponomarjov, který je zároveň samozvaným starostou Slavjanska. V pátek prohlásil, že ve skupině pozorovatelů byl vojenský špión najatý ukrajinskou vládou. [celá zpráva]

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Proruský ozbrojenec hlídá silnici u východoukrajinského Slavjansku.

Zásah proti inspektorům označilo ukrajinské ministerstvo zahraničí za další důkaz, že ozbrojenci na východě Ukrajiny nejsou mírumilovní demonstranti, jak tvrdí Moskva, ale teroristé.

Německé ministerstvo zahraničí zřídilo ve východoukrajinském Doněcku krizový štáb, který se snaží povstalce k propuštění pozorovatelů přinutit diplomatickou cestou. Německá média to ale považují za obtížné řešení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám