Hlavní obsah

Jako po výbuchu: Tak vypadá hotel Praha ze vzduchu

– Praha

Letecké záběry na demolici hotelu Praha na Hanspaulce ukazují, že bourací práce jsou v plném proudu. Měly by trvat přibližně pět měsíců. Bývalý hotel koupil miliardář Petr Kellner, který chce na jeho místě vybudovat park a školu.

Totální destrukce: Tak vypadá demolice hotelu Praha z výškyVideo: Novinky

 
Článek

Polovina hotelu jako by zmizela z povrchu zemského. Na záběrech je vidět těžká technika brázdící staveniště v oparu prachu. Na demolici se pracuje ve všedních dnech od 7.30 do 18.00 hodin.

V první fázi bylo v budově potřeba vyklidit vnitřní prostory, demontovat rozvody či rozebrat a odstranit azbestové konstrukce. Na demolici použila demoliční firma nejprve speciální techniku, která „rozstříhala“ konstrukci hotelu, a kusy stavby byly následně sneseny na zem. Na rozdíl od klasického odstřelu stavby se tak podle Kellnerovy společnosti PPF omezila hlučnost i prašnost prací.

Na místě hotelu chce majitel obnovit park, který byl v místech do sedmdesátých let minulého století. Zeleň už ale nebude přístupná veřejnosti, jako tomu bylo v minulosti. Místo garáží pak vznikne propojení se sousední nemovitostí a pozemkem areálu Hadovka. Investor tu plánuje vystavět základní školu a gymnázium.

Hotel Praha byl postaven na konci 70. let minulého století. Až do listopadu 1989 sloužil potřebám komunistické strany a československé vlády. Mnozí ho proto vnímají jako symbol předlistopadové éry. Názory laické i odborné veřejnosti na bourání hotelu se liší. Někteří s demolicí nesouhlasí – považují hotel za unikátní stavbu. Jiní tvrdí, že jde o průměrnou architekturu. PPF poukázala na to, že stavba je předimenzovaná a neekonomická.

Reklama

Výběr článků

Načítám