Hlavní obsah

Kauza Tunel Blanka: Praha chce další arbitráž

Praha
Aktualizováno

Hlavní město chce kvůli dostavbě tunelu Blanka zahájit další arbitrážní spor. Na soud se hodlá obrátit kvůli požadavku společnosti Inženýring dopravních staveb (IDS), která je správcem stavby a od ledna požaduje vyplacení 145 miliónů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Prohlídka nedokončeného pražského tunelu Blanka

Článek

Náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09) ve čtvrtek ČTK řekl, že o zahájení arbitráže rozhodne příští týden rada města. Nouza tvrdí, že arbitráž je nejrychlejším způsobem vyřešení problémů a sporů ohledně dostavby.

"Myslím si, že je to nejrychlejší řešení dané situace. Bez IDS bychom těžko Blanku uvedli do provozu," řekl Nouza. "Pokud bychom věc neřešili, ohrozili bychom přejímací řízení," doplnil.

Projeli jsme tunel Blanka. Stavba je téměř hotováVideo: Novinky

IDS coby stavební dozor není podle smlouvy motivován ke snižování celkových nákladů, neboť jsou její odměny stanoveny na základě ceny stavby. Ta se v průběhu let zvýšila o několik miliard. IDS v minulosti navíc schvaloval sporné vícepráce.

"Pracujeme již druhým rokem de facto zadarmo, a pokud se věc v řádu několika týdnů nerozhodne, může se stát, že nebudeme schopni své služby nadále poskytovat a budeme nuceni odstoupit od smlouvy a odejít ze stavby," citovala ČTK mediálního zástupce IDS Pavla Kočiše. Ten zatím neví, jakou částku bude firma ve sporu požadovat.

Metrostav má  práci dokončit do pěti měsíců

V minulém týdnu arbitráž rozhodla, že společnost Metrostav musí do pěti měsíců dokončit stavbu tunelu, za což jí Praha vyplatí 2,7 miliardy korun. Dalších 1,34 miliardy stavebníci dostanou v průběhu prací. [celá zpráva]

Metrostav loni v prosinci přerušil práce a požadoval vyplacení dlužné částky. Vedení Prahy nemělo jistotu, zda jsou smlouvy, na jejichž základě stavbaři pracovali, platné, a proto se rozhodlo vyvolat arbitráž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám