Hlavní obsah

Šéfové parlamentních stran chtějí revizi smluv s Unií a novou Evropu

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po květnových volbách do Evropského parlamentu bude zapotřebí diskutovat o tom, jakým směrem by se měl změnit vývoj Evropy, shodli se lídři parlamentních stran v debatě České televize. Většina z nich se přihlásila i k revizi některých základních smluv Unie.

Foto: Profimedia.cz

Evropský parlament

Článek

Evropská unie stárne a ztrácí vliv, upozornil v debatě premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Je proto podle něj potřeba pokračovat v integraci, jinak hrozí další chudnutí EU.

Připustil také změnu základních smluv. „Je to jedna z možných cest, jak do budoucna odstranit demokratický deficit,“ uvedl.

Babiš: Řešme problémy, které jsou na stole

Zahájit diskusi nad tímto tématem si přeje také vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. „Musí se otevřít diskuse nad tímto tématem, protože pravdou je, že svět se vyvíjí a vyvíjí se i Evropská unie,“ podotknul.

Připustil, že v koalici může nastat shoda, co se týče změny základních smluv.

Tomu ale příliš není nakloněn předseda druhé nejsilnější strany a první vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj by měl stát řešit současné problémy a ne se vracet k základním smlouvám. „Řešme problémy, které máme na stole,“ vyzval a vyjmenoval například stárnutí populace či nezaměstnanost.

Také předseda TOP 09 a sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg by změnu smluv nedával do popředí evropské politiky ČR, ale rozhodně je pro zahájení debaty o dalším vývoji EU. „Mělo by se začít ve Sněmovně diskutovat co nejdřív, aby nám to neuteklo,“ doporučil.

Dovede si představit, že se v rámci parlamentu vyprofilují strany, které podporují společný vývoj EU a které jsou proti. On sám je podle svých slov připraven „začít diskusi s těmi, kteří chtějí kladný vývoj v EU a její kladný rozvoj“.

Fiala pro rozvolnění smluv

ODS by si slovy svého předsedy Petra Fialy rovněž dovedla představit „rozvolnění základních smluv, abychom mohli některé politiky znovu pojmout jiným způsobem“. Musí podle něj dojít k revizi současných dohod. Podobný názor zastává šéf komunistů Vojtěch Filip: „Musíme smlouvy otevřít,“ řekl.

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura prohlásil, že další integrace už není z hlediska České republiky zapotřebí. Zdůraznil, že kvůli přistěhovalcům z různých zemí přichází Češi o pracovní místa.

Vstup do eurozóny

Na přetřes přišla také otázka možného vstupu do eurozóny a přijetí jednotné evropské měny. Sobotka vidí jako reálný termín pro přijetí eura rok 2020, i když podle něj „je třeba ještě hodně udělat z pohledu připravenosti České republiky“.

Ministr financí Andrej Babiš je v tomto směru spíš skeptický. Upozornil, že na vstup do eurozóny nemáme v této době peníze. „Deficit máme podstatně vyšší, než jsou pravidla,“ upozornil s tím, že přijetí eura podle něj vůbec nemělo být v tuto chvíli na stole. „Bavit se o roku 2020 je předčasné,“ oponoval Sobotkovi.

Odmítl nicméně tezi Petra Fialy o vyjednání trvalé podmínky, díky které by Česko nemuselo euro přijmout. Podle Babiše je naše současná situace komfortní a je zbytečné do budoucna zavedení jednotné měny vyloučit.

Také předseda třetí vládní strany Pavel Bělobrádek nevidí zatím nutnost zabývat se touto otázkou. Česká republika by se spíš měla zaměřit na splnění ekonomických podmínek, které vyplývají ze závazků vůči EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám