Hlavní obsah

Ranní mrazíky vystřídaly aprílové bouřky. Je těžké je předpovídat

Právo, Rudolf Voleman

Aprílové bouřky, které v posledních dnech zasáhly s krupobitím na některých místech republiky, jsou podle meteorologů těžko dopředu předpověditelné. Mohou přitom napáchat poměrně velké škody, i když ne na velkých plochách, protože se jedná o bouřky místního významu.

Foto: Pro Novinky.cz Dagmar Honsová

Dvojitá duha v Praze

Článek

„Aprílové bouřky jsou nejnepříjemnější pro všechny meteorology,“ uvedl meteorolog ze Šindelové na Sokolovsku Rudolf Kovařík. „Neřídí se totiž podle přechodu front, ale zasahují pouze na úzkém pruhu území, zejména na terénních zlomech,“ popisoval Kovařík s tím, že proto nelze dopředu s jistotou říci, že zítra budou třeba v Olomouci a pozítří kupříkladu ve Strakonicích.

Nad republikou se v současné době mění počasí během dne. Ráno je většinou jasno, v poledne polojasno, během odpoledne nabývají kumuly a pak jsou z toho bouřky. „Nebezpečné jsou tyto jarní bouřky v tom, že dokážou přinést krupobití.

I když nejsou kroupy velké, mezi půl milimetrem až milimetrem průměru, tak dokážou napadat až v pěticentimetrové vrstvě a zaplnit třeba celé náměstí,“ konstatoval meteorolog ze Šindelové.

Meteorologové vědí jen několik desítek minut před aprílovou bouřkou, že se zřejmě blíží, ale počasí je natolik vrtkavé, že přibližující se bouřku nelze sledovat postupně, s větším časovým odstupem.

Krupobití v Praze na LetnéVideo: Pro Novinky.cz Vanda Schreierová

„Jarní bouřky jsou dílem okamžiků a trvají v průměru jen půl hodiny. Je to aprílové počasí, které je nestálé a nevyzpytatelné. Rozvíjí se ve střední Evropě nerovnoměrně. Takové počasí může přitom na přelomu dubna a května trvat třeba i dva týdny,“ posteskl si Kovařík.

„Všechno je nyní o velké náhodě, přičemž může na malém území spadnout až 40 mm srážek naráz – a kousek vedle ani kapka,“ popisoval meteorolog.

„Vzniknout mohou velké škody, ale naštěstí ne na velkých plochách, protože kroupy padají při těchto aprílových bouřkách jen na území o rozměrech dva až pět hektarů. Dešťové srážky pak na území velkém třeba jen třicet hektarů,“ popsal meteorolog jarní bouřky, které v současné době vévodí počasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám