Hlavní obsah

K vízům pro Čechy se nevrátíme, potvrdila Kanada

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kanada nebude znovu otvírat otázku bezvízového režimu pro občany ČR opět zavedeného po čtyřleté přestávce loni v listopadu. Včera to v Praze řekl kanadský ministr zahraničí John Baird po jednání s českým protějškem Lubomírem Zaorálkem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (vpravo) a jeho kanadský protějšek John Baird

Článek

„Mohu to potvrdit,“ prohlásil kanadský diplomat a s poukazem na ekonomickou smlouvu Ottawy s EU dodal: „Nemůžeme zvyšovat náš obchod a investice s ČR a mít jednu ruku přivázanou za zády.“ Upřesnil, že Kanada už má zákon urychlující azylové řízení, zatímco dříve podle Charty práv a svobod z roku 1982 trvalo dva roky až 12 let.

Zaorálek ocenil, že vízové břemeno bylo odstraněno, a v návštěvě Bairda spatřuje zahájení nové etapy spolupráce. „Prošli jsme celou naši bilaterální agendu a zjistili jsme, že je tady veliký prostor pro spolupráci,“ řekl s tím, že vytipovali specializace, v nichž Kanada může být partnerem českým firmám zejména v oblastech technologií a energie.

Ministři posoudili i ukrajinskou krizi. „Premiér už oznámil, že přispějeme stíhačkami CF-15 velení NATO ve východní Evropě a v příštích dnech budou následovat oznámení o dalších konkrétních opatřeních,“ řekl Baird na otázku Práva. „Podporujeme pevnou odpověď na ruskou invazi do Ukrajiny,“ zdůraznil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám