Hlavní obsah

Klaus by si vstup Česka do EU připomněl jako prohru. Na Bílé hoře

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý prezident Václav Klaus v úterý opět nenechal nit suchou na Evropské unii. Desetileté výročí vstupu Česka do EU zvažuje oslavit na Bílé hoře. Právě tam se v roce 1620 rozhodlo o dalším osudu českého národa a o tři sta let trvající vládě Habsburků.

Foto: Petr Josek, Reuters

Václav Klaus

Článek

„Varianty byly různé: jít k Lipanům a vzpomenout na bitvu u Lipan. To je ale daleko od Prahy. Koketovali jsme s myšlenkou jít na Bílou horu. Ještě jsem to nezačal organizovat, ale kdyby se k nám chtěl někdo přidat, to by byl jasný výraz toho, co si já o EU myslím,“ řekl Klaus, který v ČT spustil svou obvyklou antiunijní tirádu.

„Všichni vidíme, že EU je naprosté selhání, naprostý nezdar, neúspěch. Každý, kdo má otevřené oči, a nechce si nic nalhávat, to vidí,“ dodal.

Volit bude ODS

Klaus nedávno prozradil, že v referendu hlasoval proti vstupu do EU, i když si byl vědom, že alternativa nebyla. Zatímco tehdejší vládní politici pak vstup do EU slavili, Klaus s blízkými šel na horu Blaník, kde si připil českým pivem.

Nyní Klaus naznačil, že by hodil svůj hlas ODS, se kterou se před časem rozžehnal ve zlém. „Nezbude mi, než abych volil tu ODS, ale to se musím poprvé naučit kroužkovat. Dvě, tři jména bych tam našel, abych je zakroužkoval,“ řekl.

Situaci na Ukrajině prý zavinily USA a EU

Klaus v úterý v ČT zopakoval také svůj dlouhodobý názor, že za současnou situaci na Ukrajině může spíše Evropská unie a USA než Rusko.

„Situaci na Ukrajině nevyhrotilo Rusko. To vyhrotil Západ, západní Evropa, Spojené státy, naši hrdinové, gerojové, Schwarzenbergové, Kocábové, Štětinové. To, co vypuklo na kyjevském Majdanu, to nebylo Rusko a nebyl Putin. Postavit Ukrajinu do neřešitelného konfliktu a dilematu, roztříštěnou, rozpolcenou zemi najednou přinutit odpovědět na otázku: Chcete patřit k Západu, nebo Východu? Od začátku jsme říkali, že tím Ukrajinu zničíte a rozbijete. To se přesně stalo a to mě mrzí,“ prohlásil bývalý prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám