Hlavní obsah

Vnitro dostalo pokutu za video ze zatýkání Nagyové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo vnitra dostalo od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) pokutu 60 tisíc korun za zveřejnění policejního videa ze zadržení bývalé šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase Jany Nagyové (dnes Nečasové). Videozáznam loni v prosinci poskytl České televizi šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. V úterý informaci potvrdil mluvčí ministerstva Pavel Novák.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas s manželkou Janou odcházejí z výslechu. Záběr z února 2014.

Článek

"Policie České republiky jako správce osobních údajů nepřijala opatření, aby plukovník Šlachta nepředal televizi záznam ze zatýkání," citoval server Aktuálně.cz z rozhodnutí ÚOOÚ.

Ministerstvu teď běží lhůta, do které se může k rozhodnutí vyjádřit. Podle Nováka nyní případ řeší policejní prezidium, které rozhodne, jestli proti rozhodnutí ÚOOÚ podá rozklad.

ÚOOÚ: Nebyl to veřejný zájem

Podle ÚOOÚ například policie nemohla zveřejnění videa zdůvodňovat veřejným zájmem. "Policie České republiky, její útvary i jednotliví příslušníci musí snést vyšší míru kritiky, než je obvyklé, případně se bránit nepravdivým tvrzením standardními prostředky (např. občanskoprávní žalobou), nemohou však k ochraně své pověsti využít informace, které získali při výkonu veřejné moci," uvádí mimo jiné rozhodnutí ÚOOÚ.

Šlachta už dříve uvedl, že podle svého názoru zákon neporušil. Chtěl prý veřejnosti dokázat, že při zatýkání Nagyové nedošlo k žádným excesům. Kvůli zveřejnění videozáznamu čelil šéf ÚOOZ trestnímu oznámení od současného manžela Nagyové Nečase. Generální inspekce bezpečnostních sborů však nedávno dospěla k závěru, že v tomto ohledu se žádný trestný čin nestal.

Související témata

Foto: Reuters

Jana Nagyová na kongresu ODS v Brně v listopadu 2012

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Nečas při rozhovoru s deníkem Právo

Nečas čelí společně s manželkou obvinění z podplacení v kauze údajných trafik pro exposlance Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra. Dalším obviněným je Fuksův exnáměstek Roman Boček. Kauza kolem Nagyové loni vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS.

Reklama

Související články

Nečas i s manželkou musí znovu k výslechu

Kriminalisté chtějí podle informací Práva příští týden vyslechnout bývalého předsedu vlády Petra Nečase i jeho nynější ženu Janu(dříve Nagyovou), šéfku jeho...

Výběr článků

Načítám