Hlavní obsah

Rodiny by mohly dostat porodné i na druhé dítě

Novinky, jas

Ministerstvo práce a sociální věcí navrhne vládě, aby se od příštího roku zavedlo porodné i na druhé dítě. Mělo by se jednat o příspěvek 10 000 korun a nárok by na něj měly ženy, příjem jejichž rodiny nepřesahuje 2,7násobek životního minima. Na první dítě je porodné 13 000 korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na porodné na první i druhé dítě by po změně koeficientu z 2,4 na 2,7 dosáhly rodiny s příjmem nepřesahujícím částku 25 515 korun měsíčně.

Cílem novely je „podpořit středně příjmové rodiny s malými dětmi a za tímto účelem upravit podmínky nároku na danou dávku tak, aby na porodné dosáhly i další rodiny,” stojí v odůvodnění novely.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Od roku 2011, kdy došlo ke zpřísnění přiznávání dávek, dostávají porodné na první dítě pouze rodiny, jejichž příjem nepřesahuje 2,4 násobek životního minima (18 504 korun).

Náklady na státní rozpočet jsou v návrhu vyčísleny na 330 miliónů korun ročně. Celkové náklady by měly být 470 až 480 miliónů korun.

Materiál nyní poputuje do připomínkového řízení, následně jej posoudí vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám