Hlavní obsah

Areva po zrušení tendru na Temelín končí se soudním sporem

Francouzská společnost Areva stahuje své odvolání k soudu proti vyřazení z tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, který ČEZ před týdnem zrušil. Firma tak chce v Česku začít nové vztahy s místními partnery a věří v budoucí spolupráci, uvedla v tiskovém prohlášení. Areva patřila mezi tři účastníky tendru, ČEZ ji z něj vyřadil předloni v říjnu s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Stažení odvolání je podle Arevy po zrušení tendru logickým krokem. "Stažením tohoto odvolání tak chceme zahájit nový začátek vztahů s místními partnery. Areva věří, že budoucnost přinese pro spolupráci v energetickém sektoru nové příležitosti," uvedl viceprezident a ředitel Arevy pro střední a východní Evropu Jean-André Barbosa.

Areva se po vyřazení chtěla do tendru na dostavbu Temelína vrátit. Na její návrh Krajský soud v Brně vydal loni v říjnu předběžné opatření, podle nějž ČEZ nemohl uzavřít s případným vítězem tendru smlouvu. Vyloučení francouzské firmy z tendru před tím posvětil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a ČEZ byl přesvědčený, že vyřazením Arevy nijak nepochybil.

Soutěže o dostavbu dvou bloků Temelína se vedle Arevy účastnila americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200. Firma Westinghouse Electric Company už dříve uvedla, že je z rozhodnutí zrušit tendr v jeho finální fázi zklamána. Konsorcium MIR.1200 sdělilo, že se kvůli zrušenému tendru s Českem nebude soudit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám