Hlavní obsah

Ostravský hoteliér couvl, ubytuje Rusy, kteří odsoudí okupaci Ukrajiny

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Aleš Honus

Ruští turisté, kteří míří do České republiky, budou mít smůlu, pokud se budou chtít ubytovat v hotelu Brioni na Stodolní ulici v Ostravě. Podnik už několik týdnů odmítá poskytovat své služby občanům Ruské federace. Majitel čtyřhvězdičkového hotelu Tomáš Krčmář, který má ukrajinské předky, tím reaguje na současné dění na Ukrajině.

Foto: Aleš Honus, Právo

Majitel hotelu Brioni odmítá poskytovat služby občanům Ruské federace.

Článek

Poté, co informaci ve čtvrtek v poledne zveřejnily Novinky, se strhla doslova lavina ohlasů, na základě kterých se hoteliér rozhodl, že svůj zákaz zmírní. Udělá výjimku u těch ruských turistů, kteří písemně odsoudí okupaci části Ukrajiny.

Leták, který informuje o zákazu vstupu občanům Ruské federace, vyvěsil Krčmář kvůli anexi Krymu ve druhé polovině března. Učinil tak poté, co z hotelu odcestovalo 49 ruských sportovců. „Nenapadlo mne nic rozumnějšího, jak jinak upozornit na to, že se na Ukrajině děje něco, co by se dít nemělo. Na to, abych vzal pušku a šel bránit Ukrajinu, už jsem starý a také dost chytrý na to, abych věděl, že ten boj je prohraný,“ řekl Krčmář.

Většina reakcí je pozitivních, i když někteří mi píšou, že jsem idiot
majitel hotelu

Jeho rozhodnutí ho prý poškodilo na tržbách. „Rozhodně jsme na to doplatili ekonomicky. Rusové tvořili deset až patnáct procent naší klientely. Nicméně myslím si, že jsem se rozhodl správně. Chodí mi reakce z Německa, ze Švýcarska, z Polska i z dalších zemí. Většina reakcí je pozitivní, i když někteří mi píšou, že jsem idiot,“ řekl majitel hotelu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Oznámení pro hosty

Na facebookovém profilu hotelu lze ale nalézt zejména kritiku. Lidé označují krok hoteliéra za ukázku šovinismu. Podnikatel prý svým krokem trestá lidi, kteří za nic nemůžou.  „Svým známým váš hotel nedoporučím, i kdybyste měli všude zlaté kliky! Co vám občané Ruska udělali tak zlého? Chováte se jako banda fašistů,“ píše jeden z diskutérů na internetu.

Vím, že jde o diskriminaci, uznává hoteliér

Hoteliér si ale z těchto ohlasů nic nedělá a dokonce si je vědom, že jde pravděpodobně o nezákonnou diskriminaci. „Ano, je to diskriminace, a ať mě klidně dají k soudu. Rád tam půjdu a rád upozorním na to, co se děje, aby se lidé zamysleli,“ řekl. „Vždyť to samé, co udělal Putin s Krymem, udělal Hitler se Sudety. To se může stát kdekoliv, to může být Litva, Estonsko, Lotyšsko. Páté kolony jsou tam nasazené. Přitom Rusové zabírají jednu pětinu světa. Copak je jim to málo? Rusko je nebezpečí pro celý svět. Jsou pořád stejní a vůbec se nezměnili,“ říká Krčmář.

Připomínku, že z jeho strany může být celá záležitost i promyšleným marketingovým tahem, odmítá. „Není to tak v žádném případě myšleno. Já jsem žádné novináře k tomu nevolal, vy jste taky přišel sám. Ať si o tom každý myslí, co chce. Je mi to úplně jedno,“ uzavírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám