Hlavní obsah

Loňský nejvzácnější opeřenec v Česku se vrací do přírody

Právo, Miloslav Hradil

Jeden exemplář pěnice malé pozorovali loni ve volné přírodě pouze ve Španělsku a na našem území – na střední Moravě. Nečekaně se objevila v listopadu u sádek Hradeckého rybníka v Tovačově na Přerovsku. Podle odborníků se stala minulý rok nejvzácnějším ptákem zjištěným v České republice.

Foto: Jarmila Kačírková

Pěnice malá

Článek

Výskyt pěnice malé v Česku se stal podle místopředsedy Moravského ornitologického spolku Jiřího Šafránka velkým překvapením nejen pro naše ornitology, ale i pro pozorovatele ptáků v celé Evropě.

Pěnici malou objevil loni 16. listopadu ornitolog a cestovatel Lubomír Doupal z Olomouce v keřích u Hradeckého rybníka. Podle odborníků byl vůbec prvním člověkem, který ji kdy v České republice pozoroval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zimu přečkala v plzeňské zoo

Drobného ptáka po několika dnech odchytili pracovníci Ornitologické stanice Muzea Komenského v Přerově, kteří ho umístili do záchranné stanice. Nakonec byla pěnice malá převezena do plzeňské zoo.

„Je to teplomilný pták, který by asi u nás zimu ve volné přírodě nepřečkal,“ poznamenal Šafránek.

A v zoologické zahradě v Plzni mají bohaté zkušenosti s chovem drobných hmyzožravých pěvců. Ornitologové pěnici vrátí v pátek zpět do volné přírody, na místo, kde byla odchycena.

„Na cestu dostane drobný hliníkový kroužek pro případ, že bude někde opět odchycena,“ řekl Právu Šafránek.

Pěnice malé hnízdí podle něho ve Střední Asii, od Kaspického moře přes Írán, na jihu Mongolska až po severozápadní Čínu a na zimu táhnou do Indie, na Arabský poloostrov a do severovýchodní Afriky. Do Evropy se velmi vzácně zatoulají mladí nezkušení ptáci v době podzimního tahu.

„Jde o jednu z nejmenších pěnic na světě, měří pouze jedenáct až dvanáct centimetrů. Je podobná naší pěnici pokřovní, ale na rozdíl od ní je světle hnědá a má rezavý ocas s bílými krajními rýdovacími pery. Je velmi čilá a obvykle na sebe upozorní pocukáváním rezavým ocáskem, čímž připomíná chování našeho rehka domácího,“ dodal Šafránek.

Reklama

Výběr článků

Načítám