Hlavní obsah

3D tisk auta i lidského obličeje. Pražský veletrh láká do světa moderních technologií

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kloubní náhrady nebo zubní implantáty přesně podle potřeb pacienta, náhradní díly pro auta i originální designové výrobky – oblast využití 3D tiskáren se neustále rozšiřuje. Aktuální trendy a vývoj tohoto odvětví mapuje pražský veletrh For Industry. Návštěvníci uvidí, jak se tiskne replika historického auta nebo si mohou nechat vytvořit 3D portrét své tváře.

Veletrh láká na 3D tisk auta i lidského obličejeVideo: Novinky

 
Článek

Výstava nabízí bohatou ochutnávku produktů 3D tisku. Tato technologie zažívá rozmach u prototypů, v případě českého průmyslu třeba ve strojírenství nebo u automobilů. V poslední době ale sílí i její význam při produkci konečných výrobků. Možnosti 3D tisku ukazuje na veletrhu například replika předválečného historického auta.

Foto: Novinky

3D replika historického automobilu Aero 50

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Zmenšená replika je kopií historického automobilu Aero 50. Měří přibližně dva metry a je vyrobena z termoplastového materiálu ABS. Na 3D tiskárně je vyrobena z několika částí, které jsou vzájemně slepeny. 3D skenování historického vozu, který je vystavený v muzeu ve Vysokém Mýtě, bylo záležitostí jednoho odpoledne. Dále jsme skenovali vnitřní vybavení auta. Data jsme následně zpracovali ve speciálním softwaru a samotný 3D tisk trval tři dny,“ řekl Daniel Adam, jednatel společnosti MCAE Systems.

Foto: Novinky

Veletrh 3D tisku a strojírenství je možné navštívit do 17. dubna 2014.

Možnosti tiskáren jsou obrovské. Dokáží zhotovit výrobky z běžného kancelářského papíru nebo třeba z vícebarevného materiálu.

„Nejdostupnější 3D tiskárny pracují obvykle s různými typy plastů, které nemusí být drahé a výrobek z 3D tiskárny vás výrobně vyjde třeba na pět korun. Ale není problém tisknout nejrůznější materiál, jako jsou kovy - zlato, bronz. Tiskárna zvládne zpracovat i běžný kancelářský papír, který potiskuje technologií obdobnou inkoustové tiskárně a následně vrství jednotlivé vrstvičky papíru na sebe, z čehož vzniká dopředu zvolený tvar,“ popsal odborník na 3D tisk Jan Homola.

Foto: Novinky

3D tiskárny nabízejí široké možnosti, dají se využít například při výrobě bot.

Stále častěji se budeme setkávat s 3D tiskem ve zdravotnictví, kde se nabízí jeho široké uplatnění k produkci nejrůznějších protetik a implantátů. Využití najde ale také ve školství nebo v běžném životě.

„V České republice je několik zdravotnických firem, které tisknou touto metodou implantáty, ať už jsou to kloubní náhrady, nebo části kyčle. S tím je spojeno také využití 3D tisku ve školství. Fakulty lékařství například řeší nedostatek umělých kostí pro potřeby výuky studentů. S pomocí 3D skenování, kdy kost zdigitalizujete a následně replikujete na 3D tiskárně, je ji pak možné vytisknout kolikrát potřebujete. Před pěti lety jste si nemohli pořídit tiskárnu pod tři čtvrtě miliónu korun, dnes už je možné si postavit tiskárnu dokonce doma,“ vysvětluje Jan Homola.

Foto: Novinky

Výroba plastového náramku pomocí 3D tiskárny

Návštěvníci mohou na akci vidět, jak vypadá celý výrobní, od samotného návrhu až po vytištění.

Svoji oficiální českou premiéru zažije světová novinka, nejmodernější osobní 3D tiskárna MakerBot Replicator, která díky jednoduché obsluze a cenové dostupnosti přibližuje možnosti 3D tisku širší veřejnosti. Tiskárnu lze ovládat přes Wi-Fi, je s ní možné komunikovat přes mobilní telefon a využití najde v konstrukčních či architektonických kancelářích nebo ve školách.

Přehlídka novinek ve strojírenství i v oblasti 3D tisku potrvá do 17. dubna 2014 v PVA EXPO PRAHA v Letňanech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám