Hlavní obsah

Rusko se Zemanovými výroky k Ukrajině problém nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman svými výroky k ukrajinské krizi namířenými proti Moskvě získal pozornost na ruské politické scéně, negativní odezvu v Rusku ale nevyvolaly, uvedl v pondělí ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček. Hrad a vláda se podle něj rozcházejí v pohledu na přístup k dění na Ukrajině. Prezident je pouze radikálnější, tvrdí Kmoníček.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman se před nedávnem vyslovil pro vstup jednotek Severoatlantické aliance na území Ukrajiny, pokud Rusko zahájí vojenské operace i na východě Ukrajiny. Minulý týden Zeman vyzval EU a NATO k razantní, preventivní akci, aby odstrašily Rusko od rozšíření vojenských akcí do dalších oblastí Ukrajiny, případně do dalších zemí regionu.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v pondělí upřesnil, že Zeman měl na mysli například posílení vojenské přítomnosti NATO v pobaltských státech nebo posílení námořní přítomnosti v Černém moři a v Rumunsku.

"Nezaznamenal jsem žádný problém, který by byl indikovaný z ruské strany. Myslím, že si pan prezident svým konzistentním přístupem vybudoval jednu vlastnost na ruské politické scéně, a to je její pozornost," přiblížil Kmoníček reakce Ruska na Zemanova slova.

Podle něj zastává Zeman dlouhodobě neměnný názor na řešení situace na Ukrajině a na postup proti Rusku. "Je to v zásadě pohled zájmu České republiky, co nejvíc vyhovuje České republice. A České republice vyhovují jednoznačné bezpečnostní záruky kombinované s nenarušením obchodu na východních trzích. A to je pozice prezidenta Zemana," tvrdí Kmoníček.

Zájmy obchodníků nepoškodil

Že by prezidentovy názory mohly poškodit zájmy českých obchodníků, si šéf hradního zahraničního odboru nemyslí. "To, co říká, je opravdu celou dobu jedno a to samé a dá se to docela dobře i předem odhadnout. Předvídatelnost a odhadnutelnost vaší pozice je přesně to, co je největší devizou v diplomacii, a obvykle si to na vás cení i druhá strana, a to i tehdy, když má úplně opačný názor," řekl Kmoníček.

Zemanův názor na další postup vůči Rusku v případě, že vojensky zasáhne i na východě Ukrajiny, ale nesdílí například premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Česká vláda podporuje strategii EU, která v případě nové ruské intervence počítá se zavedením hospodářských sankcí proti Moskvě.

"Ten rozdíl není v hodnocení minulosti, není v hodnocení přítomnosti, ani není v reakci na přítomnost (na Ukrajině). Rozdíl je v tom, že pan prezident má o něco radikálnější a přesnější rétoriku směrem do budoucna, které doufáme, že nenastane," uvedl Kmoníček.

Reklama

Výběr článků

Načítám