Hlavní obsah

Zeman ve stopách Klause: EU má demokratický deficit

Prezident Miloš Zeman se domnívá, že Evropská unie má demokratický deficit, a proto chápe, že Češi vůči ní pociťují určitou skepsi. Naprosto totožnými slovy hovořil i jeho předchůdce na Hradě Václav Klaus. Zeman je ale na rozdíl od Klause přesvědčen, že Unie by měla směřovat k federalizaci, která by vedla k vytvoření společné evropské vlády a posílení pravomocí Evropského parlamentu.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Prezident Miloš Zeman v Evropském parlamentu. Archivní foto.

Článek

"Skepse je zdravá a já ji podporuji, protože o všem je potřeba pochybovat," komentoval prezident postoj českých občanů k Unii.

Za jednu z příčin této skepse označil demokratický deficit EU. "Ten nepochybně existuje a je právem euroskeptiky kritizován," prohlásil Zeman. Jako jeho příklad uvedl fungování Evropského parlamentu, který podle něj není plnohodnotným zákonodárným sborem, neboť nemá právo iniciovat zákony.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O demokratickém deficitu EU hovořil v projevu před europoslanci v roce 2009 i Zemanův předchůdce Václav Klaus. Ten však na rozdíl od Zemana další prohlubování integrace odmítl, stejně jako posilování role europarlamentu. Tomu by Zeman dal například pravomoc navrhovat zákony.

Klausovo vystoupení někteří europoslanci přerušovali bučením a několik jich odešlo ze sálu. Jiní mu naopak tleskali. [celá zpráva]

Unii nezatracovat, ale léčit

"Já jsem pro odstranění tohoto demokratického deficitu tím, že Evropský parlament bude plnohodnotný parlament a že tady bude rozumná evropská vláda," uvedl prezident.

Europarlament se silnějšími pravomocemi by podle něj mohl schvalovat zákony proti ekonomické kriminalitě, o minimální mzdě nebo zákony na ochranu životního prostředí. "Ale ne bláznivé směrnice, které zvyšují podíl obnovitelných zdrojů," zdůraznil Zeman.

U myšlenky evropské vlády se prezident pozastavil nad tím, proč má současná Evropská komise ministryni zahraničí, ale nemá další resortní ministry. "To je kůň, který je chromý na tři nohy a má zatím jen jednu fungující nohu. Zatímco někteří navrhují, abychom tohoto koně utratili, protože je chromý na tři nohy, já navrhuji toho koně vyléčit," vyslovil se prezident pro reformu současné evropské exekutivy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám