Hlavní obsah

Policii chtějí vést Tuhý a Brunclík

• Aktualizováno

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v úterý uvedl, že o post policejního prezidenta se ucházejí dva zájemci. Podání přihlášky potvrdil stávající náměstek Policejního prezidia Tomáš Tuhý. Druhým je podle informací Práva první náměstek šéfa Generální inspekce bezpečnostních sboru Dušan Brunclík.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Tuhý

Článek

Uprázdněné místo by mohlo být obsazeno do 14. dubna.

Chovanec oslovil 20 osob z bezpečnostních sborů, které splňují podmínku, že jsou zařazeny v 11. platové třídě ministerstva vnitra.

Ministr očekává od zájemců o post šéfa policie projekt řízení sboru a celorepublikových útvarů.

Chovanec: Příští týden je pravděpodobný

Pokud si Chovanec a sedmičlenná komise odborníků nevyberou, bude vypsáno klasické výběrové řízení, do něhož se bude moci přihlásit více zájemců. „Pokud mi odborná komise jednoznačně doporučí jednoho z kandidátů ke jmenování, nebudu váhat ani minutu. Je velmi pravděpodobné, že policie bude mít příští týden policejního prezidenta s nezpochybnitelným mandátem,“ řekl Chovanec.

Křeslo policejního prezidenta je volné od března, kdy Chovanec potvrdil platnost odvolání Martina Červíčka. Jeho jmenování zrušil v lednu tehdejší ministr vnitra v demisi Martin Pecina, což ukončilo 36 dní trvající dvojvládí v čele policie. Červíček proti rozhodnutí podal rozklad, který ministerská komise nového šéfa vnitra Chovance zamítla.

Bývalý ministr vnitra Jan Kubice podle komise v roce 2012 po odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho v rozporu se zákonem nejdříve odvolal Červíčka z pozice náměstka a pak ho jmenoval šéfem policie. Červíčka měl přitom z pozice náměstka podle rozkazu Petra Lessyho odvolat policejní náměstek Pavel Osvald.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám