Hlavní obsah

Hejtmani s Haškem v čele rozjíždějí vlastní jednání o církevních restitucích

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do jednání o církevních restitucích vstoupí kromě vlády i hejtmani. Právu to v pátek oznámil šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD).

Foto: Petr Kozelka, Právo

Michal Hašek po jednání

Článek

„Rada Asociace krajů dnes v Praze podpořila záměr vstoupit do jednání o církevních restitucích společným jednáním s Ekumenickou radou církví a biskupskou konferencí,“ prohlásil Hašek.

Kraje totiž podle něj vykonávají kompetence v tradičních charitativních odvětvích, která historicky podporovala a zajišťovala právě církev: v oblastech zdravotnictví, sociální péče či školství. Peníze, které církve od státu dostanou v rámci vyrovnání, by podle Haška mohly vracet právě do projektů pořádaných kraji.

„Hejtmani osloví představitele církví se žádostí o spolupráci ve spolufinancování charitativních zdravotnických, sociálních a vzdělávacích projektů v regionech z finanční části tzv. majetkového narovnání,“ sdělil Hašek. Kraje podle něj začnou jednat s církvemi už v průběhu dubna.

ČSSD je podle Haška moc měkká

ČSSD chce s církvemi vyjednat snížení náhrad, zatím však příliš úspěšná nebyla: církve nechtějí ustoupit.

Hašek, který je největším vnitrostranickým protivníkem premiéra Bohuslava Sobotky,  už před časem přístup ČSSD k jednáním s církvemi kritizoval jako příliš měkký.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám