Hlavní obsah

Kalousek: Čím víc času stráví Stropnický natáčením, tím lépe pro Kriminálku i obranu

Novinky, Václav Lang
Praha

Ministr obrany Martin Stropnický se vrátí k natáčení nové série seriálu Kriminálka Anděl. Většina jeho kolegů z politiky soudí, že je hlavně jeho věcí, zda bude stíhat skloubit natáčení s funkcí ministra. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek je toho názoru, že čím méně času zbyde Stropnickému na ministerstvo obrany, tím lépe.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Jsem dlouholetým zastáncem myšlenky, že člověk má dělat to, co umí. Čím více bude pan ministr Stropnický trávit svůj čas natáčením seriálů a čím méně mu toho času zbyde pro ministerstvo obrany, tím lépe pro armádu České republiky i diváky Kriminálky Anděl,“ řekl Novinkám Kalousek.

Stropnického stranický kolega Jaroslav Faltýnek ale ministra hájí. „Osobně si vážím Martina Stropnického jako diplomata, ministra i herce a je to na něm, je vyloženě na něm, jestli na to bude mít čas,“ reagoval.

Foto: TV Nova

Martin Stropnický v seriálu hraje kriminalistu Ivana Tomečka

Podobně se vyjádřil také například místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). „Je to zodpovědnost každého poslance, potažmo ministra, jakým způsobem si zorganizuje svůj čas. Ale moje zkušenost je taková, že k tomu, abych dobře zvládal činnost ve Sněmovně, jsem mnoho aktivit musel utlumit,“ poznamenal pro Novinky.

Za pravdu mu dal také vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. „Pan Stropnický musí zvážit sám, jestli to stíhá,“ prohlásil s tím, že i někteří poslanci a hejtmani kromě svých funkcí ještě pracují ve vlastních firmách.

„Já bych to asi nezvládl. Mám co dělat být členem vlády a poslancem, ale je to vždy věc individuálního rozhodnutí člověka,“ dodal.

Jde i o vážnost úřadu, tvrdí Černochová

Poslancům za ODS se toto angažmá ministra obrany příliš nezdá. „Je to minimálně zvláštní,“ reagoval pro Novinky Marek Benda.

„Jde také o nějakou vážnost úřadu ministra,“ podotkla Jana Černochová. „Asi bych spíš od pana ministra očekávala, že hrát přestane.“

Naopak šéf ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD) proti hereckému angažmá Martina Stropnického nic nemá. „Pokud bude hrát dobře, a zatím - jak jsem měl možnost některé díly vidět - tak Martin Stropnický hrál dobře, tak bych mu to nevyčítal. Tím asi pověst vlády nezhorší. Jestli na to má, nebo nemá čas, nedokážu posoudit,“ prohlásil.

Pracovní povinnosti nezanedbá, reaguje resort

Sám Stropnický se odmítl na dotaz kolem svého  hereckého angažmá vyjádřit a odkázal na mluvčího ministerstva Jana Pejška. Ten uvedl, že natáčení Stropnickému nijak nenaruší program.

„Aby natáčení a pokračování celého seriálu nebylo znemožněno, musí se Martin Stropnický zúčastnit alespoň v minimální míře několika natáčecích dnů. Ty budou realizovány výhradně o nedělích, a v žádném případě tak neohrozí pracovní program a plnění povinností pana ministra,“ řekl Novinkám Pejšek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám