Hlavní obsah

Muzeum převzalo stovky mincí z modřanského pokladu

Novinky, mak
Praha

Radnice Prahy 12 v pondělí předala za zvýšených bezpečnostních opatření Muzeu hlavního města Prahy stovky zlatých a stříbrných mincí, které našli pracovníci radnice při kontrole výkopových prací. Poklad o hmotnosti 6,5 kilogramu budou nejprve zkoumat odborníci, následně bude vystaven pro veřejnost.

Unikátní poklad, zlaté a stříbrné mince z Modřan míří do muzeaVideo: Novinky

 
Článek

„Možná v relativně krátké době bude taková malá ochutnávka, podobně jako tomu bylo s pokladem ze Smíchova před dvěma roky. Poté, až bude celý soubor zpracován, uvažujeme o vystavení pravděpodobně obou těchto pokladů, jak pokladu z Modřan, tak ze Smíchova,“ řekla mluvčí Muzea hl. m. Prahy Olga Šámalová.

Poklad má hodnotu asi tři milióny korun.

Zpracování pokladu by podle jejích slov mohlo trvat dva až tři roky. Nejstarší mince pochází z roku 1771. Je to čtyřcentimetrová bavorská patrona, největší mince pokladu.

„Poklad náhodně našli zaměstnanci modřanské radnice při kontrole stavebních prací, které probíhaly na pozemku městské části, kdy bagr zajel do země a vysypaly se tyto mince. Zjevně se jedná o novodobý poklad, který si tam musel někdo uložit nejpozději na konci třicátých let v předválečné nebo válečné době,“ uvedl starosta městské části Prahy 12 Petr Prchal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám