Hlavní obsah

Hašek a spol. předložili návrhy řešení klouzavého mandátu

Právo, Jan Martinek

Čtveřice poslanců ČSSD Michal Hašek, Jiří Zimola, Jiří Běhounek (nestraník zvolený za ČSSD), Josef Novotný v pátek předložili k vnitřní diskusi ČSSD několik návrhů zákonů, pomocí kterých by v budoucnu chtěli řešit otázku kumulací veřejných funkcí a kumulací platů.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konference hejtmanů ČSSD ve Sněmovně. Na snímku Josef Novotný, Michal Hašek, Jiří Běhounek a Jiří Zimola.

Článek

Hašek a spol. čelí už několik měsíců vnitrostranické kritice, protože jsou zároveň hejtmany a pobírají dva platy. Mají se rozhodnout do konce dubna, Zimola už mandát složil.

"Chceme, aby do budoucna platila v této věci jasná pravidla a toto téma nebylo nastolováno selektivně a účelově. Konkrétně navrhujeme novelu ústavy a jednacího řádu Poslanecké sněmovny, které zavedou tzv. klouzavý mandát – bude-li někdo členem vlády, hejtmanem či starostou, bude jeho poslanecký mandát po dobu výkonu druhé funkce vykonávat v souladu s volebním výsledkem náhradník z příslušného volebního kraje. Záměrně předkládáme k diskusi nejširší možnou verzi, zahrnující řešení kumulace funkce poslance s jinou vrcholovou veřejnou funkcí na ústřední, regionální i komunální úrovni," uvedl pro Právo Michal Hašek.

Novela zákona o platu

Podle návrhu, který má redakce Práva k dispozici, by se zvolený poslanec vrátil zpět do mandátu, pokud by další funkci přestal vykonávat.

Dalším návrhem, který mnohoobročníci předložili, je novela zákona o platu představitelů veřejné moci: kumulovači funkcí by v budoucnu brali jen jeden plat, ten vyšší.

"Zavádí jednoznačný princip: za výkon veřejných funkcí uvolněného člena obecní či krajské samosprávy (hejtman, starosta či primátor, jejich náměstci a radní "na plný úvazek") kombinovaných s výkonem veřejné moci (poslanec, senátor) bude vyplácen pouze jeden plat, v souladu s nynější úpravou ten vyšší," vysvětlil Hašek.

Běhounek si možná obě funkce nechá

"Doufám za sebe i za kolegy hejtmany, že toto průhledné, jednoduché a moderní řešení uvítá i veřejnost a ocení, že nejde o kumulaci peněz, ale lepší výkon ve veřejné funkci," dodal Hašek.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v pátek zopakoval, že se "mnohoobročníci" ve straně musí do konce dubna svých funkcí vzdát. Jiří Běhounek ale už ve středu Právu připustil, že tak možná neučiní.

Klouzavý mandát v minulosti navrhovala například ODS, nyní by jej podpořili jen někteří její poslanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám