Hlavní obsah

Bělobrádek: Se zdaněním náhrad musí souhlasit koalice i církve

Novinky, Václav Lang
Praha

Předseda lidovců a vicepremiér vlády Pavel Bělobrádek neodmítá případné zdanění finančních náhrad plynoucích ze zákona o vrácení majetku církvím, podle něj je ale potřeba dosáhnout na této zásadní věci shody. A to jak v rámci koalice, tak s církvemi a náboženskými společnostmi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

Bělobrádek se a priori zdanění náhrad nebrání, je ale podle něj potřeba o této věci jednat. „Zdanění náhrad je věc, která je v jednání. Druhá věc je, že se musíme podívat do koaliční smlouvy, jak jsou tam tyto záležitosti ošetřeny. Jsem přesvědčen, že je tam věta, že je potřeba mít koaliční shodu na změny v daňové oblasti, které mají velký dopad na státní rozpočet. Takže se musí určitě vyprovokovat jednání,“ řekl Novinkám Bělobrádek.

Přitom některým osloveným poslancům z ČSSD i ANO by nevadilo, kdyby návrh na zdanění náhrad protlačili Sněmovnou i bez souhlasu lidovců. V takovém případě by však podle Bělobrádka šlo o porušení koaliční smlouvy. „Můj výklad koaliční smlouvy v tomto smyslu je, že by šlo o porušení koaliční smlouvy. Muselo by proběhnout smírčí řízení a všechny mechanismy, které jsou,“ řekl.

Kromě toho je ale podle něj nezbytné shodnout se na případném zdanění s církvemi a náboženskými společnostmi. „Je potřeba mít dohodu s těmi, kterých se to dotýká, protože to by bylo obcházení dohod. V tomto smyslu musíme být opatrní,“ prohlásil.

Výsledek jednání expertní komise k restitucím, která v úterý nedospěla k dohodě ohledně snížení finančních náhrad a následně zanikla, Bělobrádek respektuje. „To, že se nedohodli, je výsledek jejich jednání. My jsme do něj nezasahovali, byli jsme připraveni eventuálně dohodu podpořit. Dohoda ale není, pro nás se nic nemění,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám