Hlavní obsah

Spravedlnost nemůže vyhodit odsouzenou úřednici

Právo, Radim Vaculík

Ministerstvo spravedlnosti nemůže okamžitě vyhodit svou zaměstnankyni Gabrielu Wagnerovou (26), kterou přitom plzeňský krajský soud pravomocně potrestal podmínkou za to, že křivě svědčila ve prospěch svého kamaráda souzeného za napadení jednoho řidiče.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Článek

Wagnerová má jako vedoucí ministerského oddělení metodického řízení vězeňské služby a probační a mediační služby smlouvu na dobu určitou, a to do konce června, kterou jí však šéfka resortu Helena Válková (za hnutí ANO) podle svých slov zřejmě neprodlouží.

„S největší pravděpodobností ne,“ napsala v úterý Právu ministryně Válková v SMS.

Důvodem, proč úřednice nemůže dostat okamžitou výpověď, je podle ministerstva skutečnost, že jí soud neuložil nepodmíněný trest delší než jeden rok, a navíc nebyla odsouzena za skutek související přímo s její prací. To jsou přitom podmínky pro okamžité zrušení pracovního poměru podle zákoníku práce, sdělil Právu Jiří Hovorka z tiskového odboru.

Přijde o funkci

Wagnerová, která je pracovnicí ministerstva od loňského července, však přijde o funkci šéfové jednoho z oddělení, které má na starosti především statistiky týkající se vězeňství.

„Dnes byl ministryni spravedlnosti předán návrh na zrušení pověření vedoucí oddělení právě s ohledem na rozhodnutí Krajského soudu v Plzni. Dnes o verdiktu soudu informovala vedení ministerstva sama paní Wagnerová,“ poznamenal v úterý pro Právo Hovorka.

Na odsouzení Wagnerové v úterý upozornila MfDnes s tím, že podle soudů lhala při výslechu na policii i následně u hlavního líčení v případu republikového šéfa Mladých konzervativců Jiřího Fremra. Dostala za to sedmiměsíční trest podmínečně odložený na jeden rok.

Fremr byl souzen za to, že v květnu 2010 nadával při návratu z prvomájové oslavy v Plzni řidiči projíždějícího auta, a když vůz zastavil, druhého muže napadl a těžce mu poranil nohu. Následnými kopanci do auta poškozeného mu pak způsobil škodu přes padesát tisíc korun, za což později dostal podmínku, ale smazala ji loňská prezidentská amnestie Václava Klause.

Reklama

Výběr článků

Načítám