Hlavní obsah

Chládek se rozčiloval nad chuligány, chce pro ně doživotní zákaz vstupu na stadión

– Praha
Novinky, Václav Lang

Ministrovi školství Marcelu Chládkovi (ČSSD) došla po víkendovém utkání Baníku se Spartou trpělivost s výtržníky na stadiónech. Po pondělním setkání s šéfem fotbalové asociace Miroslavem Peltou prohlásil, že je potřeba tvrdě zasáhnout proti násilí a agresi při sportovních utkáních. Sám se přimlouvá za doživotní zákazy vstupu na stadión.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD)

Článek

Chládek se s Peltou sešel v návaznosti na víkendový zápas mezi Baníkem Ostrava a Spartou Praha, při kterém bylo zraněno několik lidí. „Je to již x-tý případ, který se v České republice stal, a musím konstatovat, že mně osobně už s těmito fanoušky došla trpělivost,“ prohlásil po schůzce Chládek. „Budeme čekat do té doby, než někdo někoho na stadiónech zabije?“ dodal.

Oba představitelé se proto zatím dohodli na vytvoření expertní skupiny, která má v co nejkratší době připravit legislativní návrhy, které by měly situaci řešit. Chládek je připraven předložit je vládě. Návrhy by měly být hotovy do konce roku.

Ministr školství je toho názoru, že se proti fotbalovým výtržníkům musí jednoznačně a razantně zasáhnout. „Už se nechci dívat na to, jak někde letí sedačka hozená nějakým chuligánem kolem hlavy dítěte,“ pohrozil.

Doživotní zákazy

Sám je zastáncem toho, aby v podobných případech dostali pachatelé doživotní zákaz vstupu na stadión. V úvahu proto připadají nutné registrace pro vstup na vybraná sportovní klání. Fanoušci by se museli při příchodu na stadión zaregistrovat, případně by každý z nich měl čip s identifikačními údaji.

Fotbalová asociace v rámci tohoto snažení osloví podle Pelty partnery v Evropě, včetně UEFA, aby na základě jejich zkušeností mohla vyhodnotit, který z modelů by se dal na české prostředí ideálně aplikovat. „Moje představa je, aby na stadiónech byla taková technická zabezpečení, abychom v každé chvíli věděli, kdo na stadiónu je,“ nastínil.

Razantní přístup už nyní

Připustil, že příprava nového legislativního rámce zabere dost času a nebude levná. Prohlásil však, že by se na financování mohli podílet jak vlastníci stadiónů, tak radnice příslušných obcí. „Není to levná záležitost, ale dlouhodobě se vyplácí,“ poznamenal.

Prozatím vyzval k důraznému využívání legislativních prostředků. Apeloval na pořadatelské služby, aby svou práci vykonávaly důsledně a například neměly slitování s podnapilými osobami, které chtějí jít na stadión.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám