Hlavní obsah

Hejtmani odmítli Babišův plán se zdravotnictvím, chtějí stabilizační balíček

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Asociace krajů trvá na stabilizačním balíčku ministra zdravotnictví, který počítá se zvýšením odvodů za státní pojištěnce. Tím by se měl zalepit výpadek vzniklý zrušením zdravotnických poplatků. Hejtmani také důrazně odmítli nápad ministra financí Andreje Babiše, aby se výpadek ve výši dvou miliard korun hradil z rezerv.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda asociace krajů Michal Hašek (ČSSD)

Článek

„Hlásíme se o tyto peníze proto, že už nemáme rezervy z čeho tvořit. Pokud nedojde k zásadní změně systému financování zdravotní péče, novým dohodám mezi zdravotními pojišťovnami a nemocnicemi a nebude přijata nová legislativa, tak není řešení v tom, že pan Babiš vystoupí a řekne: ‚Naučte se více šetřit, někde si ty peníze najděte.‘ To už prostě není možné,“ odmítl předseda asociace Michal Hašek Babišův návrh.

Uvedl, že hejtmani trvají na stabilizačním plánu ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, na kterém se také dohodli s vládou. Vyzvali proto kabinet, aby stabilizační balíček podpořil.

Hašek garantuje, že se krajské nemocnice chovaly hospodárně, i tak ale jsou podle něj jejich rezervy na nule. „Vnitřní rezervy regionálních nemocnic jsou vyčerpány, takže není možné, aby výpadek hradily z vlastních zdrojů,“ prohlásil.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček plánuje poslat nemocnicím chybějící dvě miliardy letos ve dvou splátkách. První by proběhla v červenci, druhá v říjnu.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chce dvoumiliardový výpadek dorovnat tím, že by se zvýšily odvody státu za pojištěnce ze 780 na 845 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám