Hlavní obsah

U pražských strážníků slouží „anděl strážný”

– Praha
Právo, Stáňa Seďová

Během uplynulých 11 měsíců zachránil život pěti lidem. Poslední dva vzkřísil v březnu. O hrdinských činech pražského strážníka Pavla Janouše se přitom vedení městské policie dozvědělo náhodou.

Foto: MP Praha

Strážník Pavel Janouš

Článek

Každému už se stalo, že si v metru sedl naproti někomu, kdo podřimoval, nebo na lavičce v parku viděl polehávat člověka, který se nehýbal. Málokdo však ví lépe než strážník Janouš, že tito lidé vůbec spát nemusejí. V takových situacích totiž už zachránil čtyři životy. Jeho pátým zachráněným je muž, který chtěl ze zoufalství skočit pod tramvaj.

Pomáhá i v době volna

Tento anděl strážný si loni v dubnu při cestě do práce všiml v metru muže, který seděl proti němu na sedadle, v obličeji měl podivnou barvu, nehýbal se a vypadalo to, že nedýchá.

„Muž na verbální podnět nereagoval. Strážník zjistil, že nemá na krku hmatatelný puls. Proto ho ještě za jízdy položil na zem vlakové soupravy a zahájil nepřímou srdeční masáž. Asi po minutě se muž začal probírat z bezvědomí a komunikovat,“ popisuje jednu z Janoušových záchranu mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

„V červnu si v rámci běžného výkonu služby všiml v Křižíkově ulici muže na lavičce, kterému se udělalo špatně, a zřejmě prodělal epileptický záchvat. Janouš mu zase poskytl první pomoc,“ dodala mluvčí.

Záchranu ženy ani v práci nepřiznal

V říjnu pak Janouš zabránil muži v sebevraždě. Zoufalec se několikrát pokusil skočit pod tramvaj. Strážník společně s kolegy mu v tom pokaždé zabránil.

Janouš zabránil dalším dvěma úmrtím tento měsíc. Jenže tentokrát se s tím zachránce v práci ani nepochlubil. Ředitel Městské policie hl. m. Prahy Eduard Šuster se to dozvěděl až z e-mailu vděčného člověka.

„V elektronické poště občan děkoval strážníkovi, který v době svého osobního volna poskytl profesionální první pomoc ženě, která zkolabovala ve vagónu metra. Ženě, kterou cestující vynesli z vlakové soupravy ve stanici metra Opatov, poskytl srdeční masáž. Na dotaz občana, kde se tomu naučil, skromně odpověděl, že pracuje u policie,“ komentoval další záchranu života šéf pražských strážníků.

Ten Janouše vyznamenal už loni v květnu. A protože se seznam lidí, kteří strážníkovi vděčí za život, podstatně rozrostl, dostane medaili i letos.

Reklama

Výběr článků

Načítám