Hlavní obsah

Amazon v Brně bude, zřejmě se dohodne s Jihomoravským krajem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Velkosklad Amazonu s největší pravděpodobnosdtí nakonec v Brně bude. Vyplývá to z jednání jihomoravského hejtmana Michala Haška se zástupci americké firmy na letišti Brno-Tuřany, v jehož blízkosti má velkosklad stát.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Generální ředitel Czechinvestu Ondřej Votruba (vlevo) a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) na briefingu k logistickému centru Amazon v Brně.

Článek

„I když dohoda ještě uzavřena nebyla, je reálný předpoklad, že uzavřena bude,“ sdělili Novinkám informovaný zdroj z jednání.

Již dopoledne schválila rada Jihomoravského kraje záměr nabídnout 20 hektarů krajských pozemků.

Centrum by mělo stát na pozemcích kraje v těsném sousedství letiště Tuřany na jihovýchodě města. Výhodou pozemků je, že na ně již bylo vydáno územní rozhodnutí a zároveň jsou v těsné blízkosti přivaděče k dálnici D1, tudíž není nutné budovat žádný sjezd. Inženýrské sítě jsou dovedeny na hranici pozemku.

Pověřený šéf společnosti Czechinvest Ondřej Votruba po jednání uvedl, že dobrým signálem je již skutečnost, že zástupci Amazonu byli ochotni dorazit na jednání. Oficiální rozhodnutí společnosti bude známé v řádu několika dnů.

Jihomoravský kraj tak chce zachránit nejméně 1500 pracovních míst pro tento region, která by zde nově vznikla a o které zřejmě už přišlo svým postojem město Brno, když jeho zastupitelé nedokázali odhlasovat souhlas s vybudováním centra na pozemcích města u Černovické terasy.

Zájem měla i Ostrava

O stavbu centra se zajímal také Moravskoslezský kraj. Státní agentura CzechInvest nabízí Amazonu ještě další lokality kromě Ostravy, uvedl ve středu ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Jedná se například o lokality v Moravskoslezském, Plzeňském, Zlínském a Jihomoravském kraji. [celá zpráva]

Brněnští zastupitelé v úterý stavbu odmítli. Zásadním argumentem bylo, že developerská firma CTP Invest, která měla pro Američany stavět, už začala pracovat na pozemcích města. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám