Hlavní obsah

Banální novela se ve Sněmovně zvrtla v diskusi o xenofobii

Novinky, jas

Transpozice evropské směrnice novelizující zákon o pobytu cizinců rozpoutala ve středu debatu na půdě Sněmovny, kterou rozpoutal předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura. Ostře se vymezoval proti imigraci cizinců ze zemí mimo EU a proti tomu, aby tito lidé a jejich rodinní příslušníci měli v určitých případech v ČR nárok na sociální dávky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura (Úsvit) ve Sněmovně

Článek

„Prioritou musí být občané ČR,” tvrdil Okamura.

„Lze rozumět tomu, že do České republiky přicházejí cizinci, kteří pracují na pozicích, které nelze obsadit českými zaměstnanci, ale pokud tito cizinci o práci přijdou a nemají novou, již není žádoucí, aby v České republice nadále byli a pobírali dávky státní sociální podpory,” uvedl Okamura.

Poslanci dalších stran oponovali, že bez imigrantů česká společnost bude stárnout a v konečném důsledku vymře. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg Okamurovi a jeho kolegům z hnutí Úsvit popřál, aby nemuseli nikdy emigrovat a snažit se získat azyl v některé cizí zemi. Jejich snahy označil za „bídné chování”.

Okamura: Velkorysost není na místě

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) připomněl kritikům zákona, že tato otevřenost naší země je určitou daní za svobodu a demokracii. „Velkorysost není na místě,” oponoval Okamura.

Pavel Plzák (ANO) konstatoval, že sice imigrační politiku chápe, ale veřejnost není takovéto sounáležitosti s cizinci nakloněna. „Tak to vysvětlete těm lidem,” otázal se kolegů. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek označil Plzákův postoj za ukázku populismu, v němž nejde o ideje, ale o poklonkování hlasu ulice.

Následně padala slova o xenofobii i připomínky toho, jak se západ snažil podporovat československé emigranty v dobách komunistického režimu, a je proto namístě pomáhat nyní cizím migrantům.

„Jsme zvyklí slýchat výroky namířené proti cizincům v České republice od poslanců hnutí Úsvit. Že takovou rétoriku přebírají i někteří poslanci hnutí ANO, mě však skutečně překvapuje,“ prohlásil následně vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek.

„Z mého pohledu je to projev xenofobie, která by se ve vládní straně, především ve straně hlásící se k evropským hodnotám, neměla objevovat,“ dodal rozhořčeně Bělobrádek, který kolegům připomněl, že zákon řeší především odstranění byrokratických překážek pro cizince, kteří v ČR chtějí pracovat. Ti by místo zelené karty získali novou zaměstnaneckou.

O osudu novely rozhodnou poslanci ve třetím čtení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám