Hlavní obsah

Rusko nemůže přenášet odpovědnost za vlastní kroky na jiné země, prohlásil Sobotka

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ohradil proti úternímu projevu ruského prezidenta Vladimira Putina, jenž v souvislosti s děním na Ukrajině ostře zkritizoval západní země. Podle premiéra není možné, aby Putin přenášel odpovědnost vlastní země za dění na Ukrajině na jiné státy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Jan Hamáček a Bohuslav Sobotka na úterním jednání Sněmovny

Článek

„Prezident Ruska nemůže přenášet odpovědnost za kroky, které Rusko jednostranně zvolilo vůči Ukrajině a které jednostranně zvolilo vůči Krymu, na Západ nebo na jakékoli jiné země. Rusko porušilo mezinárodní dohody, porušilo i závazky, které mělo vůči Ukrajině, kdy v roce 1994 garantovalo hranice Ukrajiny výměnou za to, že se Ukrajina vzdá jaderných zbraní,“ řekl Sobotka novinářům.

„Bohužel je to Rusko, které v tuto chvíli vlastně anektuje území jiného suverénního státu. To je postup, který je z pohledu mezinárodního společenství nepřijatelný. Domnívám se, že prezident Putin mohl očekávat takto negativní reakci mezinárodního společenství,” dodal.

Sobotka zároveň ocenil zdrženlivý postup Ukrajiny. „Je potřeba si uvědomit velkou odpovědnost jak ruské, tak ukrajinské strany za to, aby nedošlo ke vzniku nějakého válečného konfliktu, protože tady stačí malá jiskra a na konci mohou být stovky, možná tisíce mrtvých lidí,“ podotkl.

Hlavní zájem České republiky, stejně jako Evropské unie, je podle něj v tom, aby nedošlo k ozbrojeným střetům. „V tomto smyslu nepochybně bude evropská diplomacie působit na Rusko a na Ukrajinu. Aby došlo k odpoutání jednotek, aby nedocházelo k jejich střetům,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám