Hlavní obsah

Zklamaný Sobotka: Nabídneme Amazonu jiné plochy

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiéra Bohuslava Sobotku očividně zklamalo, že se brněnští zastupitelé v úterý vyslovili proti výstavbě logistického centra společnosti Amazon v jihomoravské metropoli. Uvedl ale, že vláda nabídne firmě jiné průmyslové zóny, kde by bylo možné středisko vystavět.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka před jednáním vlády

Článek

„Je to pro Brno promarněná příležitost. Nejenom pro Brno, ale pro jižní Moravu, protože v Jihomoravském kraji je momentálně několik desítek tisíc lidí bez práce. Investice Amazonu znamenala jistotu minimálně 1500 nových pracovních míst v tomto regionu,“ prohlásil Sobotka.

Odsouhlasení návrhu by přitom podle něj přineslo velmi pravděpodobně i další investice v oblasti. Už proto, že ministerstvo dopravy garantovalo vybudování nového přivaděče z dálnice D1 do konkrétní průmyslové zóny. Investice Amazonu by tak pravděpodobně přispěla k jejímu dalšímu rozvoji a k nalákání dalších investorů.

Vláda nabídne alternativy

„Je to velká chyba, velká škoda, bohužel vláda nemůže nahradit rozhodnutí samosprávy,“ shrnul Sobotka.

Podle něj ale není vše ztraceno a existuje ještě naděje, že Amazon postaví halu v jiné oblasti České republiky. Ještě v úterý večer požádal ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, pod kterého spadá agentura Czech Invest, aby tato agentura nabídla Amazonu alternativní průmyslové zóny v Česku.

„Pokud by Amazon zvažoval, že by tuto investici chtěl nakonec přece jenom realizovat tady u nás - vzhledem k tomu, že druhá zvažovaná investice Amazonu v Dobrovízi se vyvíjí zatím velmi dobře - tak vláda nabídne Amazonu průmyslové zóny, které jsou v tuto chvíli připraveny pro tuto investici,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám