Hlavní obsah

Pozor na zvýšené ultrafialové záření, varují meteorologové

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extrémně podprůměrné množství ozónu znamená až do pátku hrozbu zvýšeného ultrafialového záření. V úterý na to upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle něj by situace měla být lepší o víkendu, kdy by měla přijít větší oblačnost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Nejproblematičtější bude situace ve čtvrtek 20. 3. a v pátek 21. 3., kdy ještě bude množství ozónu pravděpodobně dosahovat silně podnormálních hodnot a při snížené oblačnosti mohou hodnoty UV indexu v poledních hodinách dosahovat v nižších polohách hodnot 3-4, v horských oblastech a na sněhové pokrývce i mírně přes 4,” upozornili meteorologové.

Za této situace proto nedoporučují pohyb na slunci. Lidé by v poledních hodinách měli nosit pokrývku hlavy, sluneční brýle a na nechráněnou pokožku mazat opalovací krém minimálně se středním UV-faktorem.

V pondělí a v úterý byly hodnoty ozónu zhruba 30 procent pod dlouhodobým průměrem. Menší množství registrovali meteorologové i v minulém týdnu.

UV index
1-2 (nízký)Použití slunečních brýlí.
2-5 (střední):Použití slunečních brýlí a pokrývky hlavy.
5-7 (vysoký):Stejná opatření jako při nižších stupních, navíc použití opalovacího krému s vysokým UV-faktorem.
7-11 (velmi vysoký)Zdržovat se ve stínu mezi 11:00 a 15:00.
11+Přes den nevycházet ven ze zděných nebo dřevěných budov, sluneční záření je tak intenzivní, že by vám způsobilo fotodermatitidu (spálilo by vás) během deseti minut.
zdroj: Wikipedia

Reklama

Výběr článků

Načítám