Hlavní obsah

Pokud „týdenní“ poslanec Sobotka nevrátí mzdu, zaplatí za něj Babiš

Novinky, val
Praha

Bývalý poslanec Jan Sobotka, který za svůj týdenní mandát dostal měsíční plat poslance, má do poloviny roku tyto peníze věnovat na dobročinné účely. Pokud tak neučiní, udělá to za něj předseda hnutí ANO Andrej Babiš, nebo šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek.

Foto: anobudelip.cz

Jan Sobotka

Článek

„Několikrát jsem pana Sobotku i pana Bačiaka – ten už to v podstatě realizuje – žádal, aby peníze, co dostal za výkon mandátu, který v podstatě nevykonává, věnoval na dobročinné účely. Je to v jednání, pan Sobotka mi slíbil, že tak učiní do poloviny letošního roku,“ prohlásil Faltýnek.

Miroslav Bačiak vykonával poslanecký mandát před Sobotkou. Ani on ve Sněmovně neusedl, odstoupil vloni ještě před zahajovací schůzí dolní parlamentní komory. Svůj plat a odchodné – sumu ve výši 150 tisíc korun – podle Českého rozhlasu pošle želivskému klášteru.

Faltýnek: Zaplatíme za něj

Faltýnek věří, že Sobotka svůj slib dodrží. Pokud ale ne, pak za něj zaplatí někdo jiný. „Pokud tak pan Sobotka neučiní, tak buď já, nebo pan Babiš zaplatíme za něj,“ prohlásil.

Sobotka nastoupil do Sněmovny jako náhradník, mandátu se vzdal po tlaku médií i ANO kvůli tomu, že zatajil nedoplatek na zdravotním pojištění. Nicméně si tehdy odnesl část platu odpovídající týdennímu mandátu (dostal zhruba čtvrtinu z 56tisícového platu), k tomu část paušálních náhrad plus jednoměsíční odchodné ve výši 56 tisíc hrubého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám