Hlavní obsah

Exšéf detektivů u soudu podržel Bartáka: Byl obětí honby po velkých rybách

Právo, Jakub Troníček

Šetření korupční kauzy související s dodávkami nákladních vozů Tatra pro českou armádu, ve které jsou obžalováni někdejší ministr obrany Martin Barták a vlivný zbrojař Michal Smrž, bylo zpočátku vedeno nestandardně a jednostranně. U pražského městského soudu to v úterý prohlásil bývalý šéf protikorupční policie Libor Vrba.

Foto: Petr Horník, Právo

Libor Vrba na archivním snímku

Článek

Vrbovi podřízení kauzu na podzim roku 2010 převzali od kolegů z protimafiánského útvaru. Právě jeho ředitel Robert Šlachta podle Vrby na samém počátku šetření mluvil o tom, že Bartáka zavře do vězení.

„Řekl mi, že ho zavřou za korupci a že už provádějí výslechy,“ prohlásil Vrba před soudem, kde vystoupil jako svědek Bartákovy obhajoby. Šlachta jeho tvrzení jednoznačně odmítl. „Je to nesmysl,“ řekl Právu ředitel ÚOOZ.

Podle Vrby tehdy Šlachta požádal, aby protikorupční útvar s šetřením kauzy pomohl. „Poslal jsem tam svého člověka, který se specializoval na armádní zakázky, a ten mi hned druhý den volal, že s tím nechce mít nic společného, protože je to naprosto jednostranně vedeno a že už mají o pachateli jasno,“ konstatoval Vrba.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Barták u Městského soudu v Praze

Šlachta prý žádal Bartáka o podporu

Podle něj bylo řízení v rozporu se zásadou nestrannosti. „Dával jsem si to do souvislosti s tehdejší silnou atmosférou, že je potřeba chytit nějakou velkou rybu,“ poznamenal k tomu Vrba.

Ten v úterý u soudu také prohlásil, že šéf protimafiánského útvaru ještě před začátkem celé kauzy žádal po Bartákovi jako po vlivném politikovi podporu pro případné jmenování do funkce tehdy zvažovaného Národního kriminálního úřadu. „On chtěl vždy do vysokých policejních funkcí, to vědí všichni,“ poznamenal k tomu Vrba.

O podporu si prý měl Šlachta říct na schůzce s Vrbou a Bartákem, kterou sám zorganizoval. Barták byl totiž v té době náměstkem ministra financí a měl pod sebou Finančně analytický útvar, se kterým oba elitní policejní útvary pravidelně spolupracují.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Šlachta jakékoliv dřívější předcházení si Bartáka vyloučil. „Žádnou podporu jsem nežádal a neměl jsem ani proč,“ uvedl pro Právo ředitel ÚOOZ.

Vrba se s Bartákem přátelí

Vrba u soudu ostře zaútočil také na dozorujícího státního zástupce celé kauzy Dušana Táborského. Podle něj na začátku šetření doslova lamentoval, že neví, co s případem dělat, protože v něm nejsou žádné důkazy. Později prý ale svou dikci změnil a tlačil na to, aby se kauza přesunula do Ostravy.

Vrba u policie skončil na jaře roku 2011, detektivové z útvaru na pokyn žalobce Bartáka obvinili o necelých deset měsíců později. Vrba mezitím začal působit ve zdravotnické firmě miliardáře Tomáše Chrenka, pro kterého pracuje také Barták. Podle úterního vyjádření Vrby je v současné době pojí přátelství, před začátkem celé kauzy se prý ale s Bartákem viděl jen třikrát, a to čistě pracovně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám