Hlavní obsah

Za manipulaci armádních zakázek s 52 obžalovanými padly první tresty

V kauze manipulace armádních zakázek, v níž bylo obžalováno 52 lidí, padly v úterý první tresty. Devíti lidem udělil soud tříleté podmíněné tresty a jeden byl zproštěn obžaloby. V tendrech vypsaných Vojenskou ubytovací a stavební správou měla vzniknout škoda přesahující 330 miliónů korun. Další rozsudky by měly padnout v příštích dnech.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Jedno z předcházejících jednání soudu v Českých Budějovicích.

Článek

Českobudějovický krajský soud začal případ řešit v září 2012. Na prvním líčení se v soudní síni sešlo všech 52 obžalovaných. Podle protikorupční policie ovlivnili nejméně 30 zadávacích zařízení na rekonstrukci objektů v Litoměřicích, Brně, Českých Budějovicích, Pardubicích a Praze.

Krátce po zahájení jednání se však tehdy řada obhájců obžalovaných ohrazovala proti podmínkám, kdy podle nich soudní síň kapacitně nevyhovovala standardům. Předseda senátu Ondřej Vítů následně rozdělil proces na několik skupin, s nimiž soud vedl líčení odděleně.

U soudu stanuli i bývalí zaměstnanci ministerstva

Státní zástupce vznesl obžalobu kvůli trestným činům zneužívání pravomoci veřejného činitele, pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, porušování závazných pravidel hospodářského styku, podvodu, nepřímého úplatkářství a zločinného spolčení. Mezi obžalovanými figurovalo 11 bývalých zaměstnanců ministerstva obrany, 38 představitelů podnikatelských subjektů a jejich zaměstnanců, dva notáři a jeden advokát.

Spisové podklady k případu měly i s přílohami až 40 tisíc stran. Vítů uvedl, že se jimi zabýval od března 2011. Případ si před zahájením procesu dokonce na chvíli přebral pražský vrchní soud, ale pak jej opět vrátil do Českých Budějovic.

Úterní verdikty nejsou pravomocné a lze se proti nim odvolat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám