Hlavní obsah

ROP Severozápad chce proplatit i vyšetřované projekty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad chce, aby ministerstvo financí nechalo proplatit i ty projekty, které vyšetřuje policie. Jinak hrozí, že Česko o peníze definitivně přijde. V pondělí to uvedl předseda výboru ROP Severozápad Petr Navrátil (ČSSD).

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Mezi vyšetřovanými projekty jsou podle něj například dostavba hotelu Prezident v Karlových Varech, vybudování balneo a wellness provozu v karlovarském Grandhotelu Pupp a rozšíření turistických služeb společnosti SC Production v Krušných horách.

"Jsou zastaveny v proplácení. Dělá to problém už v letošním roce, protože Česká republika o ty peníze možná nenávratně přijde, ačkoli u projektů následně bude shledáno, že se tam nic nestalo," řekl Navrátil. Podobných případů je podle něj mnohem víc.

Vedení ROP Severozápad chce proto jednat s ministerstvem financí. "My bychom rádi, aby se to dalo do certifikace, aby se to proplatilo a v případě, že policie něco nalezne, aby si to případně ČR řešila vymáháním," doplnil Navrátil. Stát má podle něj dostatek prostředků, jak později případnou škodu vymáhat. "Nechť se to pak vymáhá na tom příjemci třeba i zabavením majetku," dodal Navrátil.

Program se odblokoval vloni v srpnu

Většina ostatních příjemců už po obnovení programu dotace dostala. Kvůli policejnímu vyšetřování a podezření z machinací zastavila EU v roce 2012 proplácení dotací z ROP Severozápad.

Program se podařilo odblokovat loni v srpnu, když Karlovarský a Ústecký kraj přistoupily na návrh ministerstva financí a souhlasily se zaplacením korekcí za chyby při rozdělování dotací. Kraje zaplatí 900 miliónů korun, z toho Karlovarský zhruba 308 miliónů a Ústecký 598 miliónů.

K soudu se v následujících měsících dostane kauza osmi lidí obžalovaných z machinací při rozdělování dotací. Podle obžaloby ovlivnili projekty za 1,4 miliardy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám