Hlavní obsah

Hrad nezveřejní náklady na prezidentovu oslavu

Novinky, Václav Lang
Praha

Hrad odmítá prozradit, kolik peněz stála páteční slavnostní akce k prvnímu výročí inaugurace prezidenta republiky Miloše Zemana. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček pouze uvedl, že náklady byly v souladu se schváleným rozpočtem a nedošlo ke zbytečnému utrácení.

Náklady za prezidentovu oslavu Hrad nezveřejnilVideo: Novinky

 
Článek

Ovčáček zdůraznil, že se na Hradě v současnosti i před nástupem prezidenta Miloše Zemana konaly desítky koncertů, jako byl tento.

„Byl to koncert Hradní stráže spojený s připomenutím si prvního roku od inaugurace prezidenta republiky. Chtěl bych zdůraznit, že jsme v žádném případě zbytečně neutráceli peníze daňových poplatníků, vycházeli jsme ze stávajícího schváleného rozpočtu, který byl schválen Poslaneckou sněmovnou, a v žádném případě nedocházelo ke zbytečnému utrácení. To je jediné, co k tomu mohu říci,“ uvedl.

Nastínil také podrobnosti k nadcházející dubnové akci, na které by se měl prezident setkat s některými podnikateli, potenciálními přispěvateli na prezidentský fond pro umoření státního dluhu. Ovčáček uvedl, že se událost odehraje v první polovině dubna a vstupenky na ni budou honorovány. Za nejlevnější zaplatí zájemci tisíc korun.

Posílit autonomii Krymu

Prezident se prostřednictvím mluvčího vyjádřil také k situaci na Ukrajině po nedělním referendu.

„Hlasování na Krymu je v rozporu se stávající ústavou Ukrajinské republiky. Na druhou stranu výsledek svědčí o nespokojenosti tamního obyvatelstva se současným uspořádáním. Reakcí na toto hlasování a na tuto názorovou hladinu by mělo být posílení autonomie Krymu,“ prezentoval Ovčáček Zemanova slova.

Na kanálu trvá

Ten si podle mluvčího rovněž nadále stojí za podporou projektu na kanál Dunaj–Odra–Labe. Ovčáček popřel informaci, že by ministerstvo dopravy hodlalo zrušit soutěž na studii o proveditelnosti projektu.

Naopak zdůraznil, že závazek k tomuto projektu obsahuje i koaliční smlouva vlády Bohuslava Sobotky. „Chtěl bych zdůraznit a připomenout, že pokud bude porušen jeden z těchto bodů koaliční smlouvy, nelze vyloučit, že budou v budoucnu porušeny další,“ uvedl mluvčí.

Vyjádřil se také k časté výtce, že Zeman je jediným podporovatelem rozsáhlého projektu. Podporu podle něj vyjádřil nedávno například olomoucký hejtman Jiří Rozbořil. Taktéž není podle něj pravda, že by projekt nebyl mezinárodně projednán. Zeman o něm prý mluvil s polským prezidentem nebo šéfem rakouské hospodářské komory.

„Pan prezident bude projekt nadále podporovat,“ uzavřel Ovčáček s tím, že se o něm Zeman bude bavit v nejbližší době i s členy kabinetu, neboť se chystá navštívit jednání vlády. Přesné datum neřekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám