Hlavní obsah

Sobotka odmítl výzvu, aby ČR uvalila na Rusko sankce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Trojice bývalých ministrů v sobotu vyzvala premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) k uvalení politických a ekonomických sankcí proti Rusku. Měly by platit do doby, než se ruská vojska stáhnou z Krymu. Sobotka to odmítl a zdůraznil, že hodlá postupovat v souladu s dalšími státy EU. Na premiéra se takto obrátili exministři Martin Bursík, Michael Kocáb a Luboš Dobrovský.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Český premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„To je přesně ten způsob reakce, který bychom si jako ČR mohli odpustit. Jednostranné sankce vůči Rusku bych považoval za chybný krok české diplomacie,“ řekl premiér.

"Jsme připraveni jednat v rámci unie. Pokud se v rámci unie dohodneme na adekvátní reakci vůči tomu, co se dnes odehrává na Ukrajině, pak Česká republika bude součástí této společné reakce," dodal Sobotka.

Premiér připomenul, že ČR je významně propojena s ruským trhem, plošné hospodářské sankce by proto nebyly užitečné. "Ohrožovalo by to i pracovní místa u nás," podotkl. Zopakoval, že v úvahu by přicházelo pouze omezení víz nebo zmrazení majetku těch, kdo se podílejí na událostech na Ukrajině, o čemž se bude jednat i na úrovni EU.

Zaorálek podpořil Sobotku

Bursík, Kocáb a Dobrovský navíc požadují také zrušení možnosti dvojího občanství pro ruské občany, zastavení vstupu ruského kapitálu do ČR nebo zrušení tendru na výstavbu nových jaderných reaktorů v Temelíně, o kterou se uchází česko-ruské konsorcium MIR.1200, což Sobotka již dříve odmítl.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) Sobotkův přístup podpořil s tím, že jednostranné sankce jednotlivých zemí by postup EU poškodily. "Síla je v tom, že ten postup bude společný," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám