Hlavní obsah

Páteční teplé počasí pokořilo 83 rekordů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Díky nebývale teplému počasí padly v pátek rekordy na 83 stanicích ze 136, na nichž měření probíhá déle než 30 let. Vůbec nejtepleji bylo podle informací Českého hydrometeorologického stavu (ČHMÚ) v Doksanech na Litoměřicku, kde byla naměřena teplota 19,8 stupně Celsia.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Teplé odpoledne v centru Prahy

Článek

„Teplé počasí posledních dnů dnes pokračovalo, maximální teploty se pohybovaly nejčastěji mezi 15 až 19 stupni Celsia,” uvedli meteorologové.

Rekord v Doksanech byl překonaný o 2,7 stupně, původní maximum bylo z roku 1957. Na 19,1 stupně vystoupala rtuť také v Ústí nad Labem Vaňově a Českých Budějovicích Rožnově, kde byly rekordy z roku 1957 pokořeny o 2,6, respektive 0,3 stupně Celsia. Rovných 19 stupňů hlásil také Brod nad Dyjí, Kopisty na Mostecku a Kuchařovice na Znojemsku. Rekordy padly také v Teplicích, Plzni, Žatci, Brně, Šumperku, Děčíně či Peci pod Sněžkou.

Na nejstarší české stanici v pražském Klementinu měřící od roku 1775 ale rekord nejspíš nepadne. V 14:00 tu bylo 15,7 stupně, nejvyšší naměřená teplota pro páteční datum je přitom 17,9 z roku 1957.

Víkend přinese srážky a ochlazení

Teplé počasí podle meteorologů pátkem vyvrcholilo, přijde studená fronta a bude foukat vítr.  "V sobotu přejde přes naše území od severozápadu studená fronta. Za ní pronikne na naše území chladnější vzduch," uvedl Jaroslav Hintermüller z českobudějovické pobočky ČHMU.

K ránu bude od severozápadu přibývat oblačnost. Nejnižší noční teploty klesnou ke dvěma stupňům a mírný jihozápadní vítr se bude měnit na západní s nárazy přes 50 kilometrů v hodině. Potom začne pršet a na vrcholcích Šumavy by mělo sněžit. Teploty proti pátku klesnou skoro o deset stupňů.

Teplotní rekordy padaly již ve čtvrtek, kdy byly maximální hodnoty překonány na desetině stanic. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám