Hlavní obsah

Sobotka v Berlíně bránil Babiše a vymezil se vůči komunistům

Právo, Jaroslav Zbožínek (Berlín)
Berlín

Premiér Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek večer během návštěvy Německa zastal šéfa hnutí ANO 2011 a ministra financí Andreje Babiše, když odmítl jeho přirovnání ke kontroverznímu bývalému italskému ministerskému předsedovi Silviu Berlusconimu.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová jako hostitelka českého premiéra Bohuslava Sobotky

Článek

„Taková paralela s Berlusconim trošku kulhá,“ řekl Sobotka v sociálně demokratické Nadaci Friedricha Eberta v reakci na poznámku z pléna po své přednášce k evropské tématice. Dotaz položil jeden člen německé sociální demokracie (SPD), který uvedl, že se v roce 1929 narodil v Praze a že dnes pozoruje „některé znepokojivé signály“ z české politiky, například podíl jistého politika podobného Berlusconimu na koalici. Zjevně narážel na Babiše, aniž by jej ale jmenoval.

Sobotka řekl, že ANO 2011 vzniklo jako protestní hnutí „proti skandálům předchozích vlád“ a že ČSSD nebyla schopna tento potenciál nespokojených občanů využít. „Tak vedle nás vyrostlo protestní hnutí,“ dodal premiér.

Dříve nebo později se ale ANO 2011 podle Sobotky bude muset nějak politicky profilovat. „Přesto jsme se shodli na pozitivním vládním programu. Naše země potřebuje stabilitu,“ hájil premiér koalici s Babišem a lidovci.

Vůči komunistům se vymezil

Sobotka se ale vymezil vůči KSČM, kterou označil na „hodně nacionálně-konzervativní“ stranu. Je to podle něj strana, na jejíž hlasy „se příliš spoléhat nemůžeme“, pokud jde o další kroky ČR v EU.

Premiér se také „obul“ do ODS a TOP 09, když řekl, že za jejich vlád se zdvojnásobil veřejný dluh ČR, i když se dnes stále ještě drží pod hranicí 50 procent HDP. „Pravicová vláda řekla, že euro není téma,“ zdůraznil Sobotka, když se vyjadřoval k otázce zavedení jednotné evropské měny v Česku a s tím souvisejícím kritériím.

V této souvislosti se bránil přílišnému spěchu, pokud jde o vstup ČR do eurozóny. „Musíme řešit všechny zásadní otázky postupně,“ argumentoval. Harmonogram bude podle něj možné stanovit až poté, co se koalice shodne na vývoji státního rozpočtu. Také nynější vláda, řekl dále premiér, chce udržet schodek rozpočtu pod třemi procenty HDP. „Zároveň ale chceme hospodářský růst a zaměstnanost,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám