Hlavní obsah

Trvalé následky po metanolu se mohou projevit i po letech, řekli znalci u soudu

Zlín

Trvalé následky, které jsou důsledkem vypití alkoholu s metanolem, se mohou začít projevovat až po několika měsících nebo letech. Ve středu to sdělil u zlínského krajského soudu Miroslav Šafr, předseda komise Ústavu soudního lékařství královehradecké lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaní (zleva) Rudolf Fian, Jiří Vacula, Tomáš Křepela a Robert Sedlařík

Článek

Komise zpracovávala znalecký posudek na všechny poškozené z roku 2012. Posudek obsahuje 2546 stran a týká se téměř 120 lidí.

Podle Šafra vyplývají závěry o možných trvalých následcích v budoucnosti mimo jiné ze zahraničních studií. "To znamená, že ta otázka zůstává pro poškozené otevřená," uvedl znalec.

Podle něj se trvalé následky mohou týkat orgánů, které bývají poškozeny již krátce po konzumaci metanolu. Jde především o zrak a trávící, případně i oběhový, dýchací a vylučovací systém. "Je to ale otázka značně individuální, čas ukáže," doplnil znalec.

Komise zahrnující toxikology, neurologa, očního lékaře či internistu zpracovávala posudek na 39 zemřelých (u jedné ženy se vypití metanolu jako příčina smrti bez pochyb neprokázala) a na dalších 79 lidí, kteří otravu přežili.

Trvalé následky mají desítky lidí

Podle obžaloby ale již několik desítek lidí trpí trvalými zdravotními problémy, 15 z nich má například vážně poškozený zrak. Znalci popisovali prvotní příznaky otravy, které se většinou projevily po osmi až 24 hodinách po vypití.

Práce na posudku byla pro členy komise raritou, s podobnou otravou se často nesetkávají. Znalci také potvrdili, že metanol je na rozdíl od etanolu, jenž se v těle v malém množství přirozeně vyskytuje, pro člověka látkou naprosto cizí a silně toxickou.

Metanolová aféra vypukla 3. září 2012 a vyžádala si pět desítek obětí. Zlínský krajský soud projednává případy deseti obžalovaných včetně dvou údajných míchačů Rudolfa Fiana a Tomáše Křepely a hlavního distributora otrávené směsi Jiřího Vaculy.

Velká dodávka směsi je neznámo kde 

Kauzy dalších 21 lidí, na které státní zástupce v hlavní, zlínské větvi případu podal obžalobu, projednají jiné soudy po celé zemi. Ve Zlíně ve středu vystoupili čtyři jako svědkové.

Důchodce z Vizovic Zdeněk Kopl podle obžaloby odebral od Vaculy 2200 litrů směsi. Vinu odmítl. Vacula si ho prý musel s někým splést. Vacula ale dodávku potvrdil a vyzval Kopla, aby řekl, kde směs skončila. Její osud je neznámý.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zleva vpředu sedí Rudolf Fian, Jiří Vacula, Tomáš Křepela a Robert Sedlařík.

Není vyloučeno, že se dostala ke spotřebitelům. Nepodařilo se objasnit, odkud měli metanol všichni poškození. Policie prověřovala, zda Kopl nedodal otrávený alkohol Vlastislavu Plonkovi ze Zlínska, který ale kvůli svému zapojení do aféry krátce po jejím vypuknutí spáchal sebevraždu, aniž otázky zodpověděl.

V krajním případě hrozí odsouzeným až doživotí

Vinu odmítl i Martin Posládek, který podle obžaloby distribuoval otrávený alkohol v Havířově. Uvedl, že alkohol odebíral jen z likérky HP premium a že obžalované nezná. Muž, který byl již v Havířově odsouzen za krácení daně, poté dál vypovídat odmítl s tím, že by mu pravdivá výpověď mohla zhoršit jeho postavení.

Výpověď se stejným odůvodněním odmítli i další distributoři, Petr Čagan a Bohumil Malátek z Přerovska.

Posládek je stejně jako Fian, Křepela, Vacula a další tři lidé stíhán pro obecné ohrožení. Hrozí jim 12 až 20 let i výjimečný, v krajním případě až doživotní trest. Zbylí obžalovaní jsou stíháni pro ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Obžaloba postihuje období do konce roku 2012, další případy jsou vyšetřovány samostatně. Hlavní líčení pokračuje ve čtvrtek výslechem dalších svědků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám